IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочното отдаване на жилища под наем в Берлин попадна под ударите на закона

Собствениците на апартаменти, отдавани на туристи, трябваше до четвъртък да се регистрират в общината и местната власт да им разреши дейността

13:38 | 02.08.14 г.
Краткосрочното отдаване на жилища под наем в Берлин попадна под ударите на закона

Две трети от над 12-те хиляди апартамента в Берлин, рекламирани в сайтове като Airbnb се оказва, че се рекламират незаконно заради ново законодателство, което отваря вратата за налагането на глоби на собствениците, пише онлайн изданието  thelocal.de.

Хората, които отдаваха под наем апартаменти на туристи, имаха срок до четвъртък да се регистрират в местната община, а в последствие местните власти да решат дали да дадат разрешение за отдаването на жилищата под наем.

Около две трети от собствениците, които отдават жилища под наем краткосрочно, не са се регистрирали, според данни на вестникът Morgenpost.

Доста от регистрациите в общината са направени в последния момент заради опасения от санкции. Много от хората обаче дори не са разбрали, че трябва да се регистрират.

Според изданието голяма част от собствениците размитат на недостатъчния брой инспектори, заради което новото законодателство може да се окаже неприложимо.

Местните власти се опитват да се справят с недостига на жилища в германската столица, което доведе и до ръст на наемите. Мехду 10 хил. и 12 хил. апартамента са всъщност свободни и се отдават под наем краткосрочно, на туристи. Повечето от тези жилища се намират в централните райони на Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още