IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на апартаменти в Олимпийското село в Токио остават с празни ръце

Дори след като датите за нанасяне в новите им жилища бяха отложени с една година, купувачите нямат новини от строителните компании

16:57 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Когато Токио спечели правото да бъде домакин на Олимпийските игри, ентусиазирани купувачи се втурнаха да купуват луксозни апартаменти, планирани в рамките на мащабното строителство за приютяването на спортистите по време на събитието, предава Ройтерс.

След като Олимпиадата беше отложена с една година заради глобалната пандемия и заради продължаващата несигурност, която помрачава игрите, вълнението на купувачите се превръща в разочарование. Дори след като датите за нанасяне в новите жилища бяха отложени с една година, те казват, че почти нямат новини от строителните компании.

Двадесетина купувачи на жилища в комплекса с 5600 апартамента Harumi Flag на крайбрежието на Токио, искат компенсация за забавянето от строителите.

„Всяка промяна на деня за нанасяне е изключително важен фактор в договора за продажбата на имот“, казва Хиронобу Тодороки, адвокат, представляващ купувачите по гражданска медиация, която цели да разреши спорове чрез разговори.

Имотните компании трябваше да се срещнат с купувачите, за да обяснят положението, отбелязва той и допълва, че ще обмисли завеждането на дело, ако медиацията се провали.

Говорителка на Mitsui Fudosan Residential, водещата строителна компания сред десетте участващи имотни компании, съобщи, че отговаря на запитвания и ще продължи да го прави. Тя заяви, че компанията ще продължи да създава възможности да обяснява положението на купувачите и отговаря надлежно на гражданската медиация и други правни действия.

Купувачите са уведомени, че могат да излязат от договори заради забавянето. Mitsui Fudosan Residential отказва да съобщи дали има отменени сделки.

45-годишна жена е сред хората, които търсят компенсация. Двамата със съпруга ѝ трябвало да отложат продажбата на жилището си заради забавянето. Те купили апартамент от 95 кв. м в Harumi Flag за 85 млн. йени (784 хил. долара), но тя била „шокирана“, че единственият контакт за забавянето бил кратко писмо от строителната компания. Това било в рязък контраст с многобройните лични срещи, които били необходими в процеса на закупуването, разказва тя.

„След всичко това си помислих: Какво? Нима това е всичко?“, споделя жената. Тя и други купувачи са пожелали да останат анонимни заради чувствителността на ситуацията.

Отвоювана земя

Построен върху отвоювана земя, комплексът Harumi Flag трябва да приюти около 12 хил. души в 23 сгради. Той включва магазини, парк и училище. Обитателите трябвало да се нанесат от началото на 2023 г. Mitsui Fudosan Residential отказва да съобщи колко жилища са били продадени.

37-годишен изследовател в областта на медицината казва, че е купил просторен апартамент от 110 кв. м, защото планира да живее с годеницата и родителите си. Но заради неочакваното забавяне сега те споделят двустайния му апартамент, докато новото жилище стане готово. Настоящият му дом, който е с площ от 65 кв. м, е твърде тесен за четирима души, казва той.

Проектът струва на властите в Токио 54 млрд. йени (500 млн. долара), включително изграждане на пътища и на инфраструктура. Освен това правителството е платило 4,2 млрд. йени на строителни предприемачи за наемането на комплекса за една година, за да го използва като Олимпийското село за около 10 хил. спортисти. Заради забавянето наемният договор е удължен с още една година срещу сумата от 4,2 млрд. йени.

Тодороки казва, че ще постави въпроса за законността на удължаването на наемния договор при гражданската медиация, тъй като апартаментите вече са били продадени.

Властите в Токио и Mitsui Fudosan Residential заявиха, че не виждат проблем с удължаването на наемния договор.

Друг купувач – мъж на около 30 години, казва, че строителните компании трябва да използват част от сумата за удължаване на наемния договор, за да платят компенсация. Забавянето е осуетило плана му да се установи в ново жилище една година преди дъщеря му да започне начално училище през 2024 г.

Тя ще посещава училище в Harumi, споделя мъжът. Сега той се притеснява, че детето няма да може да си създаде приятели и да свикне с обстановката преди да започне училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още