IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в Манхатън се завръщат на пазара след едногодишно отсъствие

Цените на офис площите в най-скъпия квартал в Ню Йорк може да намалеят с до 30% догодина

11:31 | 08.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на жилища най-сетне се завръщат в Манхатън. Най-скъпият квартал в Ню Йорк, игнориран от купувачите през по-голямата част от миналата година, докато продажбите растяха в Бруклин и други покрайнини, е отчел удвояване на договорите за покупка на апартаменти през януари спрямо същия месец на 2020 г., сочат данни на компанията за оценка на имоти Miller Samuel и на компанията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate.

Това е втори пореден месец, в който сделките надминават нивата преди пандемията, но ръстът през януари е най-големият до момента, пише Bloomberg. Манхатън Манхатън

Купувачите, които изчакваха, усещат добри възможности в Манхатън сега, когато лихвите по ипотечните кредити са близо до рекордно дъно, а продавачите стават по-склонни на преговори за цената. Лихвите по 30-годишните кредити са под 3% от юли, сочат данни на Freddie Mac.

„Има новооткрита достъпност“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Купувачите през януари са предпочели изключително имоти на по-ниска цена. Договорите за покупка на апартаменти в кооперации, които са по-стари и са управлявани от по-строги правила за местожителство, почти са се утроили на годишна база до 518. Над половината от сделките са за жилища на цена под 1 млн. долара.

Договорите за по-нови апартаменти в Манхатън са скочили с 51% до 360, като най-големият брой сделки са сключени в ценовия диапазон от 1 млн. до 1,99 млн. долара.

Според отделни данни цените на офис сградите в Манхатън може да намалеят с 30% през следващата година заради намаляващото търсене, растящите разходи и по-кратките договори за наем, съобщава Том Шапиро, главен инвестиционен директор на компанията GTIS Partners.

„Прогнозата за спад на пазара с 20% до 30% през следващата година не е чак толкова тежка. Това изглежда доста очевидно“, казва Шапиро, чиято компания, базирана в Манхатън, управлява инвестиции в имоти на стойност 4,5 млрд. долара.

Макар че Шапиро не е единственият, който прогнозира спад преди купувачите да пожелаят да се върнат на пазара, той предвижда по-бързо свиване от повечето останали анализатори, отбелязва Bloomberg

Продажбите и наемите на офиси в Ню Йорк се сриват, след като COVID-19 принуди повечето офис служители да работят от разстояние, обгръщайки бъдещото търсене в несигурност. Равнището на наличните офис площи в Манхатън е скочило до 14,9% през януари, най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 2000 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International. Наемите са намалели до най-ниското си ниво от почти три години, съобщава компанията.

Собствениците на имоти вероятно ще трябва да се справят с по-високи разходи като данъци и капиталови разходи за подобрения на имотите, което ще намали рентабилността на сградите, казва Шапиро. Наемателите ще искат също така повече гъвкавост като по-кратки наемни договори, което е друг фактор за понижаването на стойностите. Манхатън Манхатън

„Една от причините инвеститорите да обичат офисите е стабилността на паричните потоци в дългосрочен план“, казва Шапиро, чиято компания не притежава офиси в Манхатън.

Ниските лихви може да смекчат част от свиването на цените, като неутрализират разходите за собственост, допълва той.

Предпочитаните от Шапиро инвестиции в имоти в САЩ са жилищата, особено еднофамилните жилища под наем. Компанията притежава офиси в Бразилия и също така отпуска заеми за строителство на имоти и краткосрочно финансиране.

Първите продавачи на офиси в Ню Йорк вероятно ще бъдат институционални инвеститори, които искат да намалят дела на инвестициите си в имоти, смята Шапиро. Някои собственици с високи нива на дълг може да бъдат принудени да продават, защото не могат да изплатят или рефинансират дълга за сградите си. Дори ако имотите не са заети, докато наемателите продължават да плащат наема, собствениците няма да усетят особен натиск да намаляват цените, за да отговорят на очакванията на купувачите.

„Намираме се в класическа задънена ситуация. Купувачите искат сделка, а продавачите не продават. Но в крайна сметка в някакъв момент някой капитулира и иска да продаде сградата си, това ще определи новия ценови диапазон“, казва Шапиро.

Според него пандемията няма да сложи край на корпоративните офиси. „Силно вярвам, че хората ще се върнат в офисите и че човешкото взаимодействие е важна част от бизнеса. Не можеш да градиш култура от разстояние“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още