Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки

Все повече купувачи избират кредити с плаващ лихвен процент, който е по-нисък спрямо ипотеките с фиксирана лихва за 30 години, заради ръста на цените

Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки заради ръста на цените на жилищата, пише CNBC.

Броят на ипотечните кредити с променлив лихвен процент се увеличава с малко над 40% през второто тримесечие на годината спрямо първото, показват данни на Inside Mortgage Finance. Причината за увеличението на интереса е, че тези заеми предлагат по-ниска лихва в сравнение с традиционно най-популярните кредити с фиксиран лихвен процент за 30 години.

Средният лихвен процент по договор за 30-годишни ипотеки с консолидиращи салда е 4,11% през миналата седмица според Асоциацията на ипотечните банкери. За сравнение, средната лихва по кредитите с плаваща лихва достига 3,38%, като обикновено се предлага фиксирана лихва за някакъв период от време, например пет години.

Увеличаването на интереса към заемите с фиксирана лихва се обяснява и с по-активното за пазара на имоти първо полугодие. Тогава семействата доминират на пазара и обикновено се правят сделки за по-високи цени.

Лихвите по ипотеките в САЩ започват плавно да се повишават от рекордно ниските стойности. След жилищната криза по-голямата част от купувачите теглеха по-безопасните кредити с фиксирана лихва за 30 години. Сега обаче, с влошаването на достъпността на жилищата, нещата се променят.

Цените на жилищата се увеличават стабилно през последните три години. В национален план увеличението през август на годишна база достига почти 7% и е най-силното от три години насам, показват данни на CoreLogic.

Ръстът на цените на жилищата изпреварва силно ръста на инфлацията в САЩ, но очакванията са темповете да започнат да се забавят през следващата година. Вече почти 50% от 50-те най-големи пазари на имоти в страната са надценени по отношение на връзката на цените на имотите с доходите на купувачите и заетостта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен