IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки

Все повече купувачи избират кредити с плаващ лихвен процент, който е по-нисък спрямо ипотеките с фиксирана лихва за 30 години, заради ръста на цените

10:32 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки заради ръста на цените на жилищата, пише CNBC.

Броят на ипотечните кредити с променлив лихвен процент се увеличава с малко над 40% през второто тримесечие на годината спрямо първото, показват данни на Inside Mortgage Finance. Причината за увеличението на интереса е, че тези заеми предлагат по-ниска лихва в сравнение с традиционно най-популярните кредити с фиксиран лихвен процент за 30 години.

Средният лихвен процент по договор за 30-годишни ипотеки с консолидиращи салда е 4,11% през миналата седмица според Асоциацията на ипотечните банкери. За сравнение, средната лихва по кредитите с плаваща лихва достига 3,38%, като обикновено се предлага фиксирана лихва за някакъв период от време, например пет години.

Увеличаването на интереса към заемите с фиксирана лихва се обяснява и с по-активното за пазара на имоти първо полугодие. Тогава семействата доминират на пазара и обикновено се правят сделки за по-високи цени.

Лихвите по ипотеките в САЩ започват плавно да се повишават от рекордно ниските стойности. След жилищната криза по-голямата част от купувачите теглеха по-безопасните кредити с фиксирана лихва за 30 години. Сега обаче, с влошаването на достъпността на жилищата, нещата се променят.

Цените на жилищата се увеличават стабилно през последните три години. В национален план увеличението през август на годишна база достига почти 7% и е най-силното от три години насам, показват данни на CoreLogic.

Ръстът на цените на жилищата изпреварва силно ръста на инфлацията в САЩ, но очакванията са темповете да започнат да се забавят през следващата година. Вече почти 50% от 50-те най-големи пазари на имоти в страната са надценени по отношение на връзката на цените на имотите с доходите на купувачите и заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още