IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите са се завърнали на британския жилищен пазар през юни

Великобритания въведе данъчна ваканция за имотни покупки до 500 хил. паунда

11:08 | 09.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Купувачите са се завърнали на имотния пазар във Великобритания миналия месец с повторното му отваряне след коорнавирусната блокада, но активността е останала потисната. Това показва допитване на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), цитирано от Ройтерс.

По данни на института нетен баланс от +61% от членовете му са регистрирали ръст на новите запитвания от купувачи през юни след -94% през май.

Въпреки това броят на имотите в списъците на брокерите е останал близо до историческото дъно, уточнява RICS.

Данните бяха обявени ден след като финансовият министър Риши Сунак временно освободи от данък имотните покупки до 500 хил. паунда (629 350 долара), за да засили активността на жилищния пазар след блокадата заради коронавируса.

Данъчната ваканция ще обхване Англия и Северна Ирландия и ще е в сила до края на март догодина.

„Ключови индикатори за активността в допитването на RICS сочат, че пазарът се радва на краткосрочен скок след края на блокадата с рязък ръст на показателите, които следят както запитванията на купувачите, така и новите инструкции“, коментира главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

„Но има тревожни признаци, че ръстът може бързо да изгуби пара на фона на затягането на критериите за кредитиране от ипотечните банки и несигурната макроикономическа среда, особено относно картината на заетостта“, допълва той.

Месечният баланс за цените на жилищата на RICS е нараснал на -15% спрямо -32% през май, като Лондон и Югоизточна Англия са сред най-слабите области във Великобритания. Допитване на Ройтерс сред икономисти показа баланс от -25%.

Обявената вчера ваканция от гербовия налог беше част от по-широк пакет от мерки за стимулиране на икономиката, представен от Сунак. До този момент прагът за освобождаване от налога започваше от 125 хил. паунда или 300 хил. паунда за купувачи на първо жилище, пише Financial Times.

Според Сунак мярката означава, че 90% от хората, купуващи основно жилище, няма да плащат никакъв гербов налог, а средните разходи за данъка ще намалеят с 4500 паунда. Всеки, който купува имот над временния праг, ще спести 15 хил. паунда.

“Искаме хората да се чувстват уверени да купуват, продават, ремонтират, да се местят и да подобряват. Това ще стимулира растежа, ще създаде работни места“, посочи финансовият министър.

Мярката няма да се прилага за трансакции в Шотландия и Уелс, където администрациите определят собствени имотни данъци.

Ричард О’Донъл, директор на отдел „Изследвания“ в имотния портал Zoopla, изрази задоволство от хода. Според него ползите ще са „незабавни“ и ще помогнат за „запазване на скока на активността на жилищния пазар“ в Англия.

Данъчната ваканция е по-дълга от очакваните шест месеца, т.е. Сунак разбира, че последиците от вируса за пазара няма да са краткосрочни, казва Лусиан Кук, директор на изследванията в консултантската компания Savills.

Ваканцията ще важи и за хората, купуващи имоти с инвестиционна цел, въпреки че те ще продължат да плащат допълнителния данък за второ жилище, който беше въведен през 2016 г. и размерът му варира според стойността на трансакцията.

Критиците обаче твърдят, че решението може да повиши цените. „Няма такова нещо като безплатна ваканция“, казва Роури Скарисбрик партньор в компанията Property Vision. Според него продавачите вероятно ще повишат офертните цени, тъй като знаят, че купувачите са подложени на натиск да се преместят бързо.

Временната данъчна ваканция ще лиши министерството на финансите от данъци на стойност милиарди паунда. Savills изчислява, че между юли 2019 г. и март 2020 г. гербовият налог в Англия и Северна Ирландия е донесъл приходи на хазната от 6,5 млрд. паунда. Ваканцията ще доведе до намаляване на приходите с 2,6 млрд. паунда или 40%.

Сунак обяви и грантова програма за зелени жилища на стойност 2 млрд. паунда, която ще бъде задействана през септември. Тя включва грантове от 10 хил. паунда на домакинства с ниски доходи, за да направят жилищата си по-енергийно ефективно.

Друг 1 млрд. паунда ще бъдат отпуснати за подобряване на енергийната ефективност на публични сгради като училища и болници.

Финансовият министър в сянка Анелийз Додс обаче обвини правителството в „липса на стратегия за жилищно строителство, особено за наистина достъпни и социални жилища“ и допълни, че осигуреното финансиране за зелени инициативи е далеч по-малко в сравнение с други европейски страни като Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още