IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на налични жилища повиши наемите във Великобритания до рекордни нива

Брокерите пък намират наематели с 4 дни по-бързо за имотите, отколкото преди година

10:08 | 29.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средните офертни цени за жилища под наем във Великобритания извън Лондон стигнаха над 800 паунда на месец за пръв път в историята в резултат на по-малкия брой налични имоти, сред които да избират наемателите, съобщава PropertyWire.

Последното проучване на имотния портал Rithemove показва, че наемите са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2018 г., което е най-големият скок за това време на годината от 2015 г. насам.

В същото време има с 8,7% по-малко имоти, отдавани под наем на годишна база, а в Лондон този процент е 19,4%. Брокерите пък намират наематели с 4 дни по-бързо за имотите, отколкото преди година.

Според Rightmove продължаващата тенденция, при която по-малко наемодатели купуват имоти за под наем, е довела до рекордно високи наеми и липса на оферти това тримесечие. Това, от своя страна, засилва конкуренцията между перспективните наематели, търсещи правилното жилище.

Друг фактор за липсата на имоти за отдаване под наем е спадът на ипотеките за жилища, купувани с цел отдаване под наем. Понижението е с 14% на годишна база и с 53% спрямо периода преди три година – преди допълнителния гербов налог за втори жилища.

„Наеманото търсене в момента изпреварва предлагането на много места, особено в столицата. Излизането на много наемодатели от пазара на „купуване с цел отдаване“ през последните години се дължи на редица фактори – от по-сложния данъчен режим и по-строгите критерии за кредитиране до по-високия гербов налог за втори жилища и допълнителните правни задължения“, казва търговският директор и анализатор на жилищния пазар в Rightmove Майлс Шипсайд.

„Така оставаме с липса на налични жилища за наемателите, търсещи да наемат следващия си дом, а това означава, че когато правилният имот наистина се появи, той не се задържа много, преди да бъде нает“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още