Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Логистиката, свързана с хранителната и фармацевтичната индустрия, ще просперира

В дългосрочен план ще се стигне до намаляване на зависимостта на снабдителните вериги от Китай, очаква консултантска компания

Логистиката, свързана с хранителната и фармацевтичната индустрия, ще просперира

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

От началото на пандемията от COVID-19 активността в индустриалния и логистичен сектор поема в различни посоки, тъй като наематели и локации реагират по различен начин на въздействието на вируса върху световната и европейската икономика, сочи доклад на консултантската компания Colliers International, цитиран от онлайн изданието Europe-re.com.

Има повишени изисквания от компании в хранително-вкусовата промишленост, омниканалната търговия и фармацевтичната индустрия, отчита компанията. „Съобщението на Amazon, че променя фокуса си, за да подкрепя само хранителната индустрия, стоките за дома и фармацевтичните продукти, е ярък израз на натиска, на който е подложена търговията със стоки от първа необходимост. Супермаркетите увеличават капацитета си, за да правят доставки и да управляват снабдяването на магазините и на центровете за онлайн поръчки. В същото време затварянето на магазини намалява нуждата от други стоки, като минимизира необходимостта от дистрибуция и производство. Тя вероятно ще намалее още, тъй като разходите за стоки, които не са от първа необходимост, са подложени на натиск“, коментира Деймиън Харингтън, ръководител на изследванията за Близкия изток, Африка и Европа в Colliers International.

Още по темата
Въпреки че китайските вериги за доставка се възстановяват и започват отново да работят, европейските вериги станаха ограничени заради затварянето на националните граници. Въздушните товари преживяват ръст в краткосрочен план с цел ускоряване на най-необходимите доставки. Европейската комисия предложи неотдавна всяка страна членка да създаде приоритетни „зелени коридори“ за камиони на пропускателните пунктове, за да позволи гладкото функциониране на важни вериги за доставка. Ограничените снабдителни вериги и ръстът на търсенето на фармацевтични и нетрайни продукти увеличават търсенето на допълнителни площи за студено съхранение в някои страни, отчита Colliers.

В дългосрочен план компанията очаква промяна на снабдителните вериги в посока диверсификация от Китай. „Компании, с които разговаряхме, и други, анкетирани от германския ни екип, дадоха да се разбере, че можем да очакваме промяна в производството и доближаване на снабдителните вериги до пазарите на търсене и потребление, както и по-голямо ускоряване на автоматизацията. Много фармацевтични продукти не идват от Европа въпреки увеличаването на научните клъстери в региона, така че в този сектор вероятно ще се стигне до доближаване на снабдителните вериги“, пише Colliers.

В краткосрочен план макар някои компании да не постигат напредък с активните сделки, има други наематели, които чакат в периферията за сключване на сделки. На пазари, насърчаващи собствениците на имоти, като Германия общият недостиг на наличности е възможност за някои компании, счита Colliers.

Благоприятните за собствениците на имоти условия доминираха в индустриалните и логистични имоти в Европа в началото на годината. Макар че се задават много трудни времена за икономиката, ще има случаи на потискане на активността и благоприятни възможности на местно ниво с развитието на тази много динамична ситуация, пише Colliers. Компанията има ограничени очаквания за универсален спад на търсенето, но счита, че някои локации ще бъдат подложени на натиск да предоставят стимули на най-затруднените наематели.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
България е 7-а сред страните с най-нисък дял на наема от разходите за живот