IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-предпочитан в света от чуждестранните инвеститори в офиси

Британската столица е привлякла 3,5 млрд. евро през първото полугодие

13:11 | 11.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лондон е привлякъл най-много трансгранични инвестиции в офиси през първото полугодие на 2020 г., пише онлайн изданието ipe.com.

Данни на консултантската компания Knight Frank показват, че офис пазарът в британската столица е привлякъл чуждестранни инвестиции на стойност 3,2 млрд. паунда (3,5 млрд. евро) през първите шест месеца на 2020 г. Лондон изпреварва Париж и Манхатън, които са привлекли инвестиции от съответно 3 млрд. евро и 1,8 млрд. евро.

Макар че инвестиционните обеми през първото тримесечие на 2020 г., които възлязоха на 2,8 млрд. евро, са намалели с 653 млн. евро през второто тримесечие, оттогава се наблюдава ръст на активността на офис пазара в Лондон, сочат данните на консултантската компания.

Придобиването от листнатия в Хонконг Link Real Estate Investment Trust на сградата The Cabot в Canary Wharf за 417 млн. евро през юли е най-голямата единична сделка от началото на 2020 г.

„Както очаквахме, смекчаването на ограниченията за пътуване във Великобритания и на блокадите, помогнаха за стимулирането на активността“, коментира Ник Брейбрук, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Лондон“ в Knight Frank.

„Въпреки това много азиатски страни все още имат действащи мерки за карантина след завръщане на посетители от Великобритания, което според нас задържа пазара, тъй като остава натрупано търсене от много региони в Азия. Вече видяхме пример за това с продажбата на The Cabot“, отбелязва Брейбрук.

В Лондон се сключват все по-големи сделки и това вероятно ще засили доверието на международните инвеститори, както и на продавачите, очаква той.

„Всъщност вече виждаме увеличаване на наличните инвестиции на пазара в отговор на растящото търсене. След изключване на предлаганите на пазара имоти, данните ни сочат, че има налични възможности за покупка на бизнес имоти на стойност 5 млрд. евро, което е ръст с 27% на годишна основа. Това дава добри очаквания за активността от септември нататък“, казва Брейбрук.

Фейзал Дурани, ръководител на изследванията на бизнес имотите в Лондон в Knight Frank, казва, че световната и британската икономика продължават да се под натиска на трайните последици от COVID-19, а инвеститорите са разтревожени от перспективите за продължителен период на вял растеж.

Очаквано те все повече търсят традиционни активи-убежища на локации, които се ползват с голямо доверие, казва Дурани.

„Това намира отражение във факта, че Лондон е на първо място в света по трансгранични инвестиции в офиси през първите шест месеца на годината, като се позиционира твърдо като глобална столица на капитала. Ако не бяха продължаващите ограничения за пътуванията в света, цифрата вероятно щеше да е много по-висока“, смята Дурани.

„Лондон предлага най-високата доходност в офис сегмента в света, която на практика надминава всички останали класове активи, така че очакваме търсенето на активи в Лондон не само да се запази, но и да нарасне, тъй като инвеститорите искат да гарантират сигурността на капитала си заради икономическата несигурност, предизвикана от COVID-19“, допълва Дурани.

„Към края на второто тримесечие в Лондон се предлагаха активи на стойност 3,8 млрд. евро, което е ръст с 97% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и с 20% над равнището от първото тримесечие на 2020 г.“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още