IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-привлекателният град в света за инвестиции в бизнес имоти

Слабият паунд е превърнал имотите в британската столица в по-изгодна сделка в сравнение в конкурентните градове

12:45 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори Brexit не може да намали привлекателността на бизнес имотите в Лондон, който си възвърна статута на топ дестинация за международни инвеститори, съобщава Bloomberg.

Чуждестранните купувачи, начело с милиардери от Хонконг и корейски инвестиционни компании, са вложили повече средства в офиси в британската столица през първото полугодие, отколкото в централната част на Париж, Манхатън, Мюнхен и Франкфурт взети заедно. Слабият паунд превръща бизнес имотите в Лондон в по-изгодна сделка в сравнение с градове в Европа, много от които преживяха имотен бум.

Това, заедно с капиталите, идващи от Азия, е помогнало на британската столица да затвърди позицията си като водещ град за инвестиции в имоти от чужденци. Това е едно от малкото положителни неща в продължаващия процес на напускане на ЕС от Великобритания, при който инвестициите започнаха да намаляват, а икономическият растеж се забави на фона на повишената опасност от напускане на съюза без сделка. Имоти Имоти

„Доходността от първокласни офиси в Лондон изглежда добра за чуждестранните инвеститори, особено предвид очакванията за известно повишаване на наемите и движенията в последно време в стойността на паунда“, казва Уилям Матюс, ръководител на отдел „Изследване на капиталовите пазари“ в консултантската компания Knight Frank.

Чуждестранните инвеститори са вложили 5,6 млрд. паунда (7,2 млрд. долара) в офиси в Лондон в шестте месеца до юни, сочат данните на Knight Frank. Купувачите са били стимулирани и от трайното търсене на офис площи в града и относително оскъдното предлагане. Силният пазар на труда в британската столица, увеличаването на наемната дейност на оператори на гъвкави офис пространства като WeWork и притеснените предприемачи, които отлагат новото строителство, са допринесли за засилената активност от страна на чуждестранните купувачи.

Най-големите сделки в Лондон тази година са закупуването за 1 млрд. паунда (900 млн. евро) на офис сградата 5 Broadgate, където се помещаваше централата на UBS Group, от хонконгската компания CK Asset Holdings, както и сделката за 650 млн. паунда (585 млн. евро) за закупуването на Ropemaker Place от сингапурската компания Ho Bee Land, сочат данните на Knight Frank. Имоти Имоти

Картината беше различна след гласуването за Brexit през юни 2016 г. Тогава азиатските инвеститори наливаха пари в германски и френски имоти, като наводниха тези пазари с капитал, в резултат на което цените бързо нараснаха, а доходността намаля. За сметка на това цените на бизнес имотите в Лондон останаха почти непроменени, което направи британската столица относително евтина.

„Една от последиците от нарастващото търсене на европейски имоти е, че капиталите се насочват към континентални пазари, които по традиция далеч не са толкова ликвидни колкото Лондон. Това бързо доведе до изключително ниска доходност“ на тези пазари, казва Матюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още