Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Лондон губи привлекателността си за купувачите на имоти за сметка на околностите

Броят на договорените продажби в английските области извън столицата почти напълно се е възстановил до нивата от началото на март

Лондон губи привлекателността си за купувачите на имоти за сметка на околностите

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Една от най-големите компании за жилищно строителство във Великобритания намалява бизнеса си в Лондон, за да се съсредоточи върху по-зелените околности, тъй като смята, че коронавирусът ще предизвика бягство от столицата, предава Bloomberg.

Redrow смята, че купувачите искат по-зелена среда и домове, които да са достатъчно големи, за да приютят работното пространство, след като пандемията принуди британците да останат у дома. Компанията очаква преструктурирането да засегне значително печалбите тази година, тъй като пренасочва ресурси от апартаменти във вътрешността на града към еднофамилни жилища, се казва в публикувано във вторник съобщение.

„Има желание за повече вътрешно и външно пространство, за живот по-близо до зелени площи и за по-добро работно пространство у дома“, отбеляза компанията.

Броят на договорените продажби в английските области извън столицата почти напълно се е възстановил до нивата от началото на март до 7 юни, сочи индекс на имотния портал Zoopla, публикуван по-рано този месец. За сметка на това продажбите в Лондон са останали с над 25% под регистрирания брой 13 седмици по-рано, показват данните.

Още по темата
„Наблюдаваме много по-голям интерес в някои от районите ни, до които може да се стигне с градски транспорт от големите градове“, казва Питър Трускот, главен изпълнителен директор на компанията за жилищно строителство Crest Nicholson Holdings.

Британският жилищен пазар преживява отлив след решението на правителството през март на практика да спре сделките за около шест седмици. Публикувани по-рано данни показват натрупано търсене, но предприемачите остават предпазливи. Пълната степен на щетите за икономиката заради пандемията няма да стана ясно, докато правителството продължава да плаща заплатите на милиони служители, пуснати в принудителен отпуск.

Лондон става все по-недостъпен за средностатистическите купувачи след световната финансова криза спрямо други британски области, които се възстановиха по-бавно. Купувачите на жилища в столицата са плащали цена, която е над 12 пъти повече от доходите им миналата година спрямо осем пъти през 2010 г. В Североизточна Англия съотношението почти не се е променило през същия период, сочат данни на Британската статистическа служба.

Не всички компании за жилищно строителство обаче са убедени, че промените, предизвикани от пандемията, ще бъдат запостоянно.

„Все още е невероятно рано да се мисли за реална промяна на мястото, където хората искат да живеят“, коментира Роб Перинс, главен изпълнителен директор на Berkeley Group Holdings по-рано този месец. „Виждаме хора, които искат да напуснат града, но има и такива, които искат да са по-близо до работното си място“, допълни той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили със 108% за последните 10 години