IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон оглавява класация на най-конкурентоспособните градове в света

На второ място в подреждането е Ню Йорк, а на трето – Париж

15:08 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон оглавява класацията на консултантската компания JLL на най-конкурентоспособните градове в света, съобщава онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

На второ място в подреждането е Ню Йорк, а на трето – Париж. В първата седмица попадат още Сингапур, Токио, Хонконг и Сеул.

Столицата на Южна Корея за първи път участва в класацията, докато останалите азиатски градове са включени в нея от 2013 г.

Токио отново се връща сред топ позициите, след като години наред изпитваше проблеми заради ограничения икономически растеж.

Същевременно Хонконг се изправя пред сериозни предизвикателства заради възхода на градовете от континентален Китай.

В Азия като цяло проблеми като замърсяването на въздуха и изостреното неравенство в доходите спъват усилията на правителствата да подобрят икономиките на големите градове. Растежът на градовете се влияе и от редица геополитически фактори - нарастващият протекционизъм по света и ескалацията на напрежението в региона заради заканите на Северна Корея, влияят на възприятията за това кои градове са „безопасни убежища“ за инвеститорите и кои представляват риск.

Сред градовете претенденти за топ позициите са Лос Анджелис, Шанхай, Пекин, Амстердам, Чикаго, Сан Франциско, Торонто, Мадрид, Сидни и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още