IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон остава най-предпочитаният пазар на бизнес имоти в Европа

Инвеститорите планират да вложат 475 млрд. долара в недвижимости тази година

12:12 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Лондон задържа позициите си като най-атрактивния пазар на бизнес имоти в Европа вече шеста поредна година, посочва се в доклад на консултантската компания CBRE.

В редовното годишно проучване сред инвеститори, което консултантската компания прави, 17% от респодентите са посочили Лондон като предпочитана дестинация за инвестиции в имоти.

Берлин се изкачва до второ място през тази година от четвърто през миналата с дял от 15,8% от анкетираните. Третото място е за Мадрид с дял от 8,4%. Топ 10 се допълва от Амстердам, Париж, Варшава, Осло, Прага, Стокхолм и Франкфурт.

Германия обаче измества Великобритания и вече е лидер в класацията на най-предпочитаните държави за инвестиции в имоти в Европа. Общо 22% от анкетираните посочват Германия като свой първи избор.

Великобритания е втора с 20%, а Скандинавските държави са на трето място с 10%. Следва регионът на Централна и Източна Европа с 10%, Холандия с 9% и Испания с 8%. Топ 10 се допълва от Полша, Западна Европа (континентална), Франция и Италия.

Инвеститорите, анкетирани от компанията, продължават да отдават предпочитание на придобиването на имоти пред продажбата им. Данните показват, че 85% от инвеститорите планират да инвестират минимум същата сума като през 2017 г. в имоти в Европа, като от тях 41% възнамеряват за увеличат вложенията си.

Според резултатите от проучването инвеститорите планират да вложат 475 млрд. долара в имоти през тази година.

Офисите се очертават като най-атрактивен сегмент от пазара на бизнес имоти през тази година. Вторият най-атрактивен сегмент са индустриалните и логистични площи основно заради разширяването на онлайн търговията. На трето място са търговските площи.

Засилва се и интересът към алтернативни активи, от които като лидер се открояват студентските жилища, заемите, свързани с недвижими имоти, и жилищата за пенсионери.

Основната бариера пред засилването на инвестициите са прекалено високите ръстове на цените, според 38% от анкетираните инвеститори. Това не е изненадващо предвид и засилената конкуренция за най-добрите активи, отбелязва компанията.

Вторият фактор е наличието на достатъчно качествени активи на пазарите, които са интересни за инвеститорите – той се посочва от 35% от участниците в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още