IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозни жилища никнат на мястото на Берлинската стена

Само през миналата година 50 хил. души са се заселили в Берлин, а наемите са се повишили с 43% за последните 5 години

16:58 | 10.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

25 години след падането на Берлинската стена изобилието се проявява на доста неочаквано място. Някога ничия земя между Източен и Западен Берлин, днес мястото на Берлинската стена се е превърнало в подходящ терен за изграждане на луксозни апартаменти за много строителни предприемачи, предава репортерът на Bloomberg TV Ханс Никълс.

„Продаваме много апартаменти на руски купувачи, но също и на северноамериканци, скандинавци, имаме и германски милиардери“, казва Себасчън Фишър, управляващ партньор в Engel Voelkers.

Част от дългоочакваното развитие на Берлин след обединението най-после се случва. Появяват се петзвездни жилища, но на цени с 3 и 4 звезди. Тези градски къщи следват линията на бившата стена. За 2,5 млн. долара например получавате 4-етажно жилище с редица екстри, сред които огромна баня и вана с гледка, собствен фитнес на последния етаж и сауна. Апартамент за 7,5 млн. долара е рекорд за Берлин, но цените са значително по-ниски от тези в Лондон или Париж.

Само през миналата година 50 хил. души са се заселили в Берлин, а наемите са се повишили с 43% за последните 5 години. Заплащането обаче изостава, като се е повишило само с 4% за последните 3 години. Но почитателите на лукса казват, че скъпите сгради стимулират развитието и все още виждат перспектива в бъдеще.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още