Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Луксозните имоти са поскъпнали най-бързо във Франкфурт през миналата година

Цените на жилищата във високия сегмент са регистрирали най-голям спад във Ванкувър

Луксозните имоти са поскъпнали най-бързо във Франкфурт през миналата година

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Франкфурт е градът с най-бърз ръст на цените на луксозните имоти в света с покачване от 10,3% на годишна основа през 2019 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Дисбалансът в търсенето и предлагането и обновяването на градския център стимулират ръста на цените. Въпреки че е по-скъп от Берлин, градът остава силно конкурентен в сравнение с Лондон и Париж от гледна точка на цените, отбелязва компанията.

В десетката на градовете с най-ускорен ръст на цените на луксозните имоти попадат още Тайпе, Сеул, Берлин, Манила, Гуанджоу, Стокхолм, Мадрид, Торонто и Делхи.

В същото време в 11 от 47-те града, включени в индекса, цените на луксозните имоти са намалели през миналата година. Най-голям е бил спадът във Ванкувър с 8,3%, следван от Найроби, Ню Йорк, Лондон и Кейп Таун. Спадът на цените във Ванкувър показва, че пазарът може би се приспособява към многобройните имотни регулации, въведени от ръководителите на страната за ограничаване на инфлацията.

Още по темата

Общият индекс на Knight Frank на цените на луксозните имоти е регистрирал най-слабия си годишен растеж от десет години насам. Забавянето на икономическия растеж, мерките за охлаждане на имотните пазари и в някои случаи свръхпредлагането на луксозни имоти натежават върху дейността на редица пазари.

Забавянето на ръста на цените е тенденция, която намира отражение в представянето на водещия град в класацията през последните години. Между 2011 и 2013 г. годишен растеж на цените над 25% не е бил нещо необичайно за някои градове с нововъзникваща икономика, но сега той е намалял над два пъти.

Въпреки по-умерения растеж индексът сега е с 47% над равнището си през третото тримесечие на 2008 г., смятано за началото на световната финансова криза. Но представянето на индекса през този период далеч не е еднакво, като през четвъртото тримесечие на 2013 г. е достигнат връх на ръста на цените.

В топ 10 през 2019 г. доминират европейски и азиатски градове, но отсъстват водещи финансови центрове в света като Ню Йорк, Лондон и Хонконг.

След вяла 2019 г. Лондон регистрира спад на цените с 2,6%, но решителната победа на Консервативната партия на парламентарните избори през декември е дала известна яснота и се очаква пазарът да набере скорост през 2020 г.

В същото време големите наличности на луксозни имоти в Ню Йорк бавно се изчерпват, а луксозният сегмент в Хонконг се е оказал относително устойчив през 2019 г., тъй като понижаването три пъти на лихвите е смекчило до известна степен въздействието на политическата волатилност.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Логистиката, свързана с хранителната и фармацевтичната индустрия, ще просперира