IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти в Лондон са застрашени от реалността на войната

Имоти в Лондон за общо около 2 млрд. долара са купени от руснаци от 2016 г. насам

20:30 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От бившия гръцки крал Константин и саудитския шейх Ямани до руския милиардер Роман Абрамович – именията и мезонетите в Лондон са предпочитано убежище от супербогати чужденци и живеещи в изгнание хора поне от 70-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна и последвалото насочване към парите на Русия в чужбина заплашват да сложат край на близо 50-годишната репутация на британската столица на предпочитана площадка от плутокрацията.

Докато мнозина биха приветствали възможното отмиране на „Лондонград“, прозвището на британската столица заради руските пари, които се стичат към жилищния ѝ пазар, имотните компании в града не са толкова въодушевени от по-широките ограничителни мерки срещу потайните чуждестранни капитали.

Консервативното правителство на Борис Джонсън, което беше принудено да предприеме действия заради войната на Путин, най-сетне публикува законопроект, изискващ разкриването на собствениците на най-скъпите имоти в Лондон.

За индустрията на луксозните имоти, която вече изпита затруднения през последните няколко години, това не е повод за празнуване.

„Не трябва да разчитаме, че жилищата в Лондон са достатъчно привлекателни, за да пренебрегнат хората всичко, което хвърляме срещу тях“, коментира брокерът Тревър Абрамсон, който работил през 2008 г. върху продажбата на Witanhurst, най-голямото частно жилище в града, за което се смята, че е купено от милиардера Андрей Гуриев.

Роман Абрамович, подобно на много други руснаци със значителни британски интереси, дори не е включен списъка с британски санкции. Но той не си губи времето и вече обяви футболния клуб Челси за продажба, както и имотите си в Лондон, според депутата от Лейбъристката партия Крис Брайънт. Сред тях са имение с 15 спални близо до двореца Кенсингтън и пищен апартамент край реката в Челси.

Опортюнистични купувачи от Лондон вече надушват изгодни руски сделки, казват брокери. Хората предлагат имотите си за продажба с 30% под пазарната цена, въпреки че все още няма данни някой да продава на такива цени, казва Гари Хершам, основател на Beauchamp Estates.

Временното засилване на активността сред хората, които се надяват на спешна продажба, не успокоява притеснението на брокерите на недвижими имоти, които натрупаха състояние от чуждестранни магнати, привлечени от предишния режим „без никакви въпроси“ във Великобритания.

Британските политици отдавна се бавят с отговора си на непрозрачната чуждестранна собственост на жилищни имоти, в които са инвестирани огромни съмнителни суми десетилетния наред. Превръщането на Русия във враг означава, че те трябва да предприемат действия, особено предвид финансовите дарения, правени от руснаци, за партията на Джонсън. Активисти за борба с корупцията не са убедени, че промяната е искрена, но нов закон обещава да създаде най-сетне регистър на чуждестранните собственици, които в момента се крият зад кухи компании в страни данъчен рай.

Инвеститори от всякакви националности от Азия до Близкия изток ще бъдат подложени на същите правила за разкриване на информация, което означава, че въздействието върху продажбите може да е значително.

Кралско бягство

Абрамсон, основател на имотната компания Glentree International, смята, че Лондон става предпочитано убежище за богатите по времето, когато Константин Втори се сдобива с имение с гледка към Хампстед хийт след преврата в Гърция през 1967 г. След това идват петродоларите от Близкия изток. Бившият саудитски министър на петрола шейх Ахмед Заки Ямани купи историческо имение в Съри през 1979 г., след като Иранската революция тласна цените на суровия петрол рязко нагоре.

Руснаците започват да прииждат от 90-те години на миналия век насам след разпадането на СССР и последвалата приватизация, която произведе голям брой новоизлюпени богаташи. Glentree имала толкова голям бизнес с емигранти от Москва, че бившият президент Михаил Горбачов бил почетен гост на тържеството за 35-та годишнина на компанията на „Бишъпс авеню“ в Лондон, наричано алеята на милиардерите. Между 2010 г. и август миналата година броят на британските имоти, чиито собственици имат адрес за кореспонденция в Русия, е нараснал с 1200%.

Въпреки че броят на руснаците остава значителен – миналата година в британски частни училища е имало 2327 ученици от страната по данни на Независимия съвет на училищата, лавината от пари донякъде се успокои след анексирането на Крим от Путин през 2014 г. и последвалия срив на рублата.

Те бяха изпреварени от азиатските купувачи. Имението на Абрамович в Кенстингтън е свързвано с китайски кандидат-купувач, казват брокери.

Притокът на азиатски инвестиции обаче не е достатъчен, за да запази инерцията в сегмента на първокласните жилища в Лондон през последното половин десетилетие, затова индустрията на луксозните имоти във Великобритания се опасява от новите ограничения. Не само Крим оказа негативно въздействие през 2014 г. Същата година финансовият министър Джордж Озбърн повиши данъците за луксозните имоти.

Оттогава Великобритания затегна правилата за местните жители, чийто данъчен адрес е извън страната, наложи нови данъци на притежавани от компании имоти, отмени програмата си за издаване на визи с цел привличане на богаташи и затегна проверките за пране на пари върху адвокати, брокери и банки.

Вратички в закона за Лондон

Активистите за борба с корупцията обаче не са съгласни. Те твърдят, че новите мерки на Джонсън не стигат достатъчно далеч, за да спрат използването на Лондон за изчистване на съмнително богатство. Вълната от руски пари може да е намаляла през последните години, но Трансперънси интернешънъл счита, че имоти за около 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара) са били купени в града от руснаци, обвинявани в корупция и връзки с Кремъл само от 2016 г. насам.

Неправителствената организация установи редица „вратички“ в законопроекта регистър на чуждестранните собственици, включително 18-месечния период за прилагане. Критиците твърдят също, че има недостатъчно финансиране за Companies House, британския регистър на компаниите, който ще помага за прилагането на новите правила.

Правителството предлага дневна глоба от 500 паунда за всяка чуждестранна компания, притежаваща имот, която не разкрива крайния си бенефициент. Това се равнява на 26 хил. паунда на година, или 0,000178% от нетното богатство на стойност 19,5 млрд. долара на санкционирания руски милиардер Алишер Усманов, който купи Beechwood House в Хайгейт за 48 млн. паунда през 2008 г.

„За тях ще бъде съвсем лесно да заобиколят правилата“, казва Ричард Мърфи, преподавател по счетоводни практики в Шефийлдския университет. „Искам да знам кои са счетоводителите, банкерите, адвокатите, финансовите консултанти и брокерите на недвижими имоти на тези компании – осветлете ги и определете глоби и за тях“, съветва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още