IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните ваканционни вили в Гърция впечатляват с цените

Ако страната остане стабилна, през следващите месеци се очаква ценовият спад да се забави, а в луксозния сегмент трендът да се обърне

11:29 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към о. Санторини.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Изглед към о. Санторини. Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки икономическите проблеми на Гърция и силния спад на цените на имотите през последните години цените на луксозните вили с изглед към морето във водещите ваканционни дестинации остават доста високи, пише гръцкият в. Kathimerini.

Цената на кв.м на луксозен ваканционен дом на Санторини например може да достигне и 10 800 евро. Средната цена на средностатистическо жилище на острова е 10 пъти по-ниска – 1 800 евро. 

Подобни разлики се наблюдават и на о. Миконос, където цената на кв.м на луксозните имоти достига 12 500 евро спрямо около 2 100 евро за средностатистическо жилище. Най-високите цени са съответно 25 200 евро за кв.м и 20 400 евро за кв.м на Миконос и Санторини.

По-ниски са цените на луксозните ваканционни имоти на о. Парос – също популярна дестинация сред чужденците. Кв.м там достига около 7 500 евро спрямо 1 800 евро за средностатистическо жилище.

Пазарът на луксозни ваканционни имоти представлява 10-15% от общия пазар на ваканционни имоти в Гърция, посочва изданието. Интересът идва основно от чужденци, които търсят по-специални имоти и да готови да платят доста повече за тях.

Цените на луксозните ваканционни жилища в Гърция отчетоха значително по-малък спад заради кризата на фона на по-широкия пазар на имоти. Интересът към сегмента нараства силно, след като част от купувачите в Турция се пренасочиха към южната ни съседка.

Ако Гърция остане политически и икономически стабилна, очакванията са спадовете в луксозния сегмент да се забавят и трендът да се обърне. Това ще се отрази положително и на по-широкия пазар на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още