IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маями привлича финансови компании с ниски данъци и високи температури

Blackstone и Starwood Capital Group преместиха неотдавна офисите си в града

18:32 | 09.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Mark Elias/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Elias/Bloomberg

Този град отдавна е смятан за привлекателна локация за финансови и технологични компании с данъчните си предимства, въздушни връзки с Ню Йорк и космополитен дух. Усилията му изглежда се отплащат, пише Wall Street Journal.

Гигантът сред компаниите за частни капиталови инвестиции Blackstone Group обяви планове през октомври да отвори офис в града, за да обслужва вътрешните си технологични нужди. В него ще работят 215 души. Финансистът милиардер Карл Икан премести компанията в близкия Съни Айлс Бийч по-рано през 2020 г. Компанията за инвестиции в недвижими имоти Starwood Capital Group строи лъскава нова централа с площ от близо 13 400 кв. м в Маями Бийч.

Goldman Sachs Group разглежда региона като възможен дом за подразделението си за управление на активи, съобщават запознати източници. Говорител заяви, че компанията следва „стратегия за локализиране на повече работни места в локации с висока стойност във всички части на САЩ, но не може да обяви конкретни планове на този етап“.

Редица по-малки технологични и финансови компании отвориха неотдавна офиси в района или обявиха, че имат подобни планове. Ръководители на компании за рисков капитал като Кийт Рабоис и Джон Оринджър се установиха там и изразяват задоволство от зараждащата се технологична сцена.

„Слънцето, луната и звездите се подредиха благоприятно. Новото нормално ще доведе до много по-голям растеж тук“, коментира Нитин Мотвани, управляващ партньор в комплекса със смесено предназначение Miami Worldcenter, който помага за привличането на компании в града.

От значение са различни фактори извън плажовете и субтропическият климат, отбелязва Мотвани. Флорида няма данък върху доходите, а корпоративните данъци са ниски. През 2017 г. федерален данъчен закон, ограничаващ приспаданията за щатски и местни данъци, засили привлекателността на Флорида за заможни жители на щати с високи данъци. А коронавирусната пандемия накара много хора да разберат, че могат да работят от разстояние от всякъде.

Blackstone се насочи към Маями за новия си офис отчасти заради растящия набор от технологични таланти в града, подхранван от местни университети и съществуващи компании, казва Джон Стечър, главен технологичен директор на компанията. Други плюсове са нощният живот в града, ресторантите и процъфтяващата арт сцена.Това е „първокласна градска дестинация, където хората искат да живеят“, коментира Стечър.

Скептици казват, че голяма част от миграцията е свързана с малки фирми, които не са големи създатели на работни места, или със заможни ръководители, местещи се по лични причини. Усилията за създаване на технологичен хъб в Маями по време на дот-ком бума през 90-те години на миналия век се провалиха след спукването на балона.

Маями също е изправен пред някои предизвикателства, с които ще се сблъскат всички американски офис пазари през идните месеци, борейки се с пандемията и забавянето на икономиката. Наемната дейност през третото тримесечие на 2020 г. в града беше „ограничена, тъй като повечето офиси останаха предимно празни, а компании бяха принудени да преосмислят нуждите си от площи“, сочи доклад на консултантската компания JLL.

Изследване от 2020 г. на консултантската компания CBRE установи, че Южна Флорида е добавила 14 700 технологични работни места между 2015 и 2019 г., което е доста под нивото на пазар като Денвър, но подобно на равнището в Портланд, щата Орегон.

„Създадохме екосистема тук“, казва Шай Поуп, старши вицепрезидент на CBRE в Маями.

Агенцията за икономическо развитие Miami Downtown Development Authority започна кампания за ухажване на хедж фондове през 2013 г., като организира коктейли в Ню Йорк и други градове. Тези усилия, които по-късно бяха насочени към финансови и технологични компании, донесоха известен успех.

Universa Investments, основана от хедж фонд звездата Марк Спицнаджъл, се установи в Маями от Лос Анджелис през 2014 г. Сред предимствата бяха данъчните облекчения, по-ниските разходи за живот и добрият бизнес климат, казва Брандън Яркин, главен оперативен директор на компанията.

Доклад от 2019 г., поръчан от Downtown Development Authority, установи, че броят на заетите на пълно работно време, работещи за регистрирани инвестиционни консултанти в центъра на Маями, е нараснал с 55% до 1326 спрямо последните пет години. Общите активи под управлението им са скочили с 61% до 75 млрд. долара.

Притокът на компании помага за предотвратяване на удара от пандемията за офис пазара. Нови за пазара компании в момента търсят офис площи с общ обем от около 102 хил. кв. м в Маями, което е исторически връх, казва Данет Линарес, вицепрезидент на компанията Blanca Commercial Real Estate. Над половината са компании за финансови услуги, а около една трета са от сектора на технологиите, рекламата, медиите и информационните технологии.

Технологичната компания ShiftPixy, съсредоточена в управлението на служители, преместила централата си в Маями от Ървайн, щата Калифорния, през октомври и има около 30 души в офиса. Компанията търсила в градове като Нешвил, щата Тенеси, и Остин, щата Тексас, преди да се установи в Маями заради предприемаческия му дух, жизнена култура и първокласна локация на Източното крайбрежие, казва главният изпълнителен директор Скот Абшър.

„Когато започнем да мислим за качеството на живот, Маями винаги изниква на преден план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Аре да им дигнем на Бойчето и компанията летвата до небесата! Що па не -царят е гол! Пораженческата реч на Тръмп е фейк! Доказуем и от ултра проззз, който обаче вярва на очите си!https://youtu.be/r6-aLNHfceM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Импе, не им задавай такива сложни въпроси.Ще им сработи блокировката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Масово бизнесите се евакуират от "демократически" клоаки като Ню Йорк и Калифорния и бягат към Флорида и Тексас... "чудно" защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още