IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър и Ливърпул са най-бързо растящите имотни пазари във Великобритания

Като цяло цените на имотите на Острова са се покачили с 4,6% в дванадесетте месеца до края на юни

11:23 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Манчестър и Ливърпул са най-бързо растящите имотни пазари във Великобритания, показва последният индекс на Hometrack, който обхваща 20 града в страната. Цените на имотите в двата града са нараснали със съответно 7,4% и 7,2% в дванадесетте месеца до края на юни, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло цените на имотите на Острова са се покачили с 4,6%, като силен растеж отбелязват също Бирмингам, Лестър и Кардиф от съответно 6,8%, 6,5% и 6%. Но Единбург, който оглавяваше индекса, сега заема едва 12-о място с годишен ръст от 3,9%.

В другия край на индекса се намира Абърдийн, където цените на имотите отбелязват спад от 2,8% на годишна основа. Понижение с минималните 0,2% е регистрирано и в Кеймбридж, докато в Лондон цените на имотите са постигнали скромен ръст от 0,7%.

Индексът показва, че продавачите възприемат все по-реалистично Лондон от гледна точка на очакванията си за цените, като ръстът на тримесечна основа се повишава, а отстъпките от офертните цени в британската столица намаляват за първи път от две години.

В Манчестър ниво на отстъпки от цената е най-ниско - от 2,2%, заедно с Бристол. Цените на имотите във Великобритания намаляват в реални изражения в Саутхемптън, Оксфорд, Белфаст, Лондон, Кеймбридж и Абърдийн. Там ръстът на цените на имотите е под равнището на инфлацията от 2,4%.

Авторите на доклада отбелязват, че равнището на отстъпките расте в Южна Англия. Саутхемптън, например, регистрира годишен ръст на цените на жилищата от едва 2,1%, докато нивото на отстъпките е нараснало от 2% на почти 4% от третото тримесечие на 2017 г. насам. 

В доклада се отбелязва, че жилищният пазар във Великобритания е изправен пред предизвикателства, най-сериозното от които е потенциално повишаване на лихвените проценти и продължаваща несигурност около преговорите за Brexit. “Очакваме настоящите тенденции да продължат и през втората половина на годината“, казва се в изследването.

Според Кевин Робъртс, директор на компанията Legal & General Mortgage Club, данните показват, че цените растат по-устойчиво. „Подобряването на избора от продукти на пазара на ипотеки води до подобряване на възможностите за купувачите на първо жилище да навлязат на пазара, но за много хора това все още представлява голяма трудност“, отбелязва Робъртс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още