Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Манила е най-силният пазар на луксозни имоти в света в началото на годината

Петте пазара с най-голям спад на цените на тримесечна основа се намират в Азия, показва индекс на консултантска компания

Манила е най-силният пазар на луксозни имоти в света в началото на годината

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Европейски и азиатски градове заемат челните места в индекса на консултантската компания Knight Frank на най-силните пазари на луксозни имоти в света Prime Residencital City Index за първото тримесечие.

Столицата на Филипините Манила е регистрирала най-силен годишен ръст на цените на луксозните имоти за периода между януари и март от 15,3%. Повишението на цените в глобален план обаче се забавя, като това е единственият град в индекса с двуцифрено поскъпване на жилищните имоти от високия сегмент. На второ място е Тайпе с покачване на цените от 8,9% на годишна основа, а третото място се заема от Стокхолм със скок от 8,6%.

В десетката на най-силните пазари на луксозни имоти в света попадат още Гуанджоу, Токио, Цюрих, Торонто, Сидни, Мадрид и Женева.

На обратния полюс са Найроби и Банкок, където цените на луксозните имоти са намалели в началото на годината съответно с 4,5% и 4,3%. Цените на луксозните имоти бележат силно понижение и в Ню Йорк от 3,2%. В десетката на най-слабите жилищни пазари във високия сегмент попадат още Санкт Петербург, Дъблин, Ванкувър, Куала Лумпур, Пекин, Лондон и Оукланд. Минимален спад на цените от съответно 0,3% и 0,1% регистрират също Хонконг и Сингапур, а цените на луксозните имоти в Монако са останали непроменени между януари и март.

Ценовите промени на тримесечна основа дават индикации за въздействието на COVID-19, като всички пет най-слабо представили се пазара се намират в Азия. Банкок е регистрирал най-голям спад от 5%. Следват Сингапур, Хонконг, Куала Лумпур и Сеул.

Още по темата
Към края на март повечето страни в Азия и Близкия изток вече бяха засегнати от коронавируса, като общият брой на регистрираните случаи в Китай достигна 83 хил., а в Иран – 47 хил., отбелязва Knight Frank. Същевременно макар случаите на заболели в Италия и Испания да ескалираха, кризата беше в началната си фаза във Великобритания и САЩ, така че вероятно едва от данните за второто тримесечие ще може точно да се прецени пълното въздействие на COVID-19 върху луксозните жилищни пазари в света, допълва компанията.

Редица пазари, особено Лондон, Ню Йорк и Ванкувър, навлизаха в нова фаза от цикъла си още преди коронавирусната криза. След няколко години на спад на цените на луксозните имоти, отчасти заради данъчната политика и регулациите, обемът на продажбите е започнал да се увеличава, като това е било особено видимо през януари и февруари. Поевтиняването на имотите от високия сегмент в трите града се е забавило през първото тримесечие, сочат данните на Knight Frank.

Сега всички погледи са насочени към Азия и нейния темп на възстановяване. Докато данните от Китай сочат подобряване на броя на трансакциите, продажбите в Сингапур намаляват след повторния ръст на новорегистрираните случаи на коронавирус.

Knight Frank очаква през второто тримесечие да има значителен спад в обема на продажбите заради въведените ограничения на пътуванията, но предвижда, че цените на луксозните имоти на повечето пазари ще проявят известна устойчивост.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-големият оператор на молове в САЩ заведе контрадело срещу Gap