IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мейфеър е на път да се превърне в най-елитния квартал в Лондон

В квартала предстои да бъдат пуснати нови апартаменти и къщи за над 5 млрд. долара

16:11 | 04.02.14 г.
<p>
	През 2014 г. най-добрите имоти в района ще достигнат цени от над 53 000 паунда/кв. м. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През 2014 г. най-добрите имоти в района ще достигнат цени от над 53 000 паунда/кв. м. Снимка: Ройтерс

Мейфеър е на път да стане още по-популярен сред купувачите на луксозни жилища и инвеститорите в имоти в Лондон. Ново изследване показа, че в квартала предстои да бъдат пуснати нови апартаменти и къщи за над 5 млрд. долара.

Общият брой на планираните жилищни строителни схеми е 61, а те ще осигурят допълнително 401 жилищни имота и 102 000 кв. м нови жилищни площи, сочи доклад на Wetherell и Dataloft, цитиран от Bloomberg.

Документът съдържа прогнози, че през 2014 г. най-добрите имоти в района ще достигнат цени от над 53 000 паунда/кв. м, а в рамките на следващите 10 години те ще скочат още двойно. Авторите отбелязват, че Мейфеър изпреварва Найтсбридж както по физически размери, така и по размера на жилищния си пазар. Мейфеър е с площ 285 акра, като в него има 4363 жилищни адреса, а Найтсфранк е около две трети от тази площ и има малко над 2500 жилищни адреса.

Освен това най-добрите имоти в Найтсбридж в момента се продават на цени, достигащи 80 700 паунда/кв. м, но по-малкият брой на предстоящите проекти вероятно ще помогне на Мейфеър да надхвърли тази сума.

От 401-те жилищни имота, очаквани в Мейфеър, 13 са в строеж, а останалите 388 все още не са започнати.

От Wetherell отбелязват, че 77% от планираните проекти са бивши търговски, бизнес, държавни сгради или имоти на посолства, които ще бъдат трансформирани в жилищни сгради. 245 от всичките 401 жилища ще бъдат създадени чрез преобразуване на офиси, други 65 - от държавни или обществени сгради, чуждестранни посолства и дипломатически имоти или търговски и развлекателни сгради. 91 пък ще са от изцяло нови жилищни сгради или сгради със смесена употреба.

Анализът показва, че има тенденция към създаването на луксозни апартаменти с три и повече спални, къщи и големи имения, което още повече ще увеличи цените в Мейфеър и ще помогне на квартала да изпревари Найтсфранк в списъка на най-луксозните адреси в Лондон. Около 52% от сградите, чийто строеж още не е започнал, разполагат с три и повече спални, в сравнение с едва 40% от тези, които са в строеж.

Освен това, докато броят на големите жилища в Мейфеър ще нараства в бъдеще, броят на по-малките студиа и апартаментите с една спалня ще намалее от 21% от запасите до 12%, прогнозират експертите.

Изследването показва също, че строителството на най-големите обособени жилищни имоти, като нови къщи, имения и огромни апартаменти, се изпълнява от частни богаташи или фамилии, включително британски и чуждестранни милиардери и кралски семейства, а не фирми.

В момента на частните лица се падат 50% от общите строителни схеми в Мейфеър, състоящи се от големи къщи или имения, като по-голямата част от останалите се изпълняват от нишови фирми за луксозни имоти и подизпълнители със спекулативни цели.

От Wetherell разкриват също, че през 2013 г. в Мейфеър са продадени жилищни имоти за 472 млн. паунда на средна цена от 3,75 млн. паунда, а обемът на продажбите е нараснал с близо 25%.

На пазара все повече доминират купувачи от Индия, Европа и Азия, като те предпочитат висококачествени новоремонтирани апартаменти или нови къщи, сочи още анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още