IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за контрол на наемите в Париж разгневиха собственици на имоти

Организации, обединяващи собственици и брокери, ще оспорват ограниченията пред Държавния съвет и административен трибунал

12:53 | 04.08.15 г.
<p>
	Предвижда се правилата за контрол на наемите да се въведат и в други градове във Франция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Предвижда се правилата за контрол на наемите да се въведат и в други градове във Франция. Снимка: архив, Ройтерс

Собственици и брокери на имоти планират да оспорват мерките за контрол на наемите, въведени в Париж, съобщава Financial Times.

Изданието припомня, че от 1 август в столицата на Франция влезе в сила изискване, че наемите могат да са с не повече от 20% над и с до 30% под средното равнище за района, в който се намира жилището.

Мерките обаче разгневиха организации, които представляват брокерски компании и собственици. Според тях ограниченията ще спънат инвестициите в сектора на имотите.

В следващите дни организациите планират да внесат два иска. Първият ще бъде подаден пред Държавния съвет и ще оспорва мерките за контрол на наемите, а вторият – пред административен трибунал, с който ще се протестира постановлението, в което се описва ценообразуването по райони.

Фабрис Абрахам, който оглавява агенцията за имоти Guy Hoquet, коментира, че властите в Париж рискуват да „обезценят капитала на собствениците“. Жерар Дьоволве, генерален директор на UNIS – най-голямото обедининение на имотните синдикати във Франция, определи мерките като „токсични“ и прогнозира, че те ще доведат до спад на инвестициите.

Предвижда се правилата за контрол на наемите да се въведат и в други градове във Франция. След Париж се очаква мерките да се задействат и в Лил и Гренобъл.

Мерките за контрол на наемите са част от предизборната кампания на президента Франсоа Оланд. Социалистическият кмет на Париж Ан Идалго коментира, че тези мерки са изключително важни за града, тъй като наемите са нараснали с над 40% през последното десетилетие.

Изданието припомня, че подобни мерки бяха приети първо в Германия и в момента пилотно се прилагат в Берлин.

Очаква се около една пета от наемите в Париж да намалеят заради новите правила. Възможно е обаче да има и случаи на увеличения. Според брокери най-засегнати ще са студиата и апартаментите с една спалня, които често се отдават на студенти и млади хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още