Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Metro отхвърли офертата за придобиване

Oценката значително подценявала стойността на компанията

Metro отхвърли офертата за придобиване

Мениджмънтът на германския концерн в сектора на търговията на едро Metro отхвърли едностранната оферта за придобиване на компанията от група, притежавана от чешкия милиардер Даниел Кретински, като посочи, че тя е твърде ниска, предаде AFP.

Обявеното в петък предложение, което тепърва ще бъде стартирано официално от базираната в Мюнхен група на Кретински – „Енергийна и промишлена глобална търговска група“ (EP Global Commerce group), оценява веригата на 5,8 млрд. евро. Тази оценка – 16 евро за обикновена акция и 13,80 евро за преференциална, „значително подценява стойността на компанията“, посочва Metro. Базираната в Дюселдорф компания подчертава, че ще има цялостно становище, когато бъде представен документ с цялостната оферта.  

Още по темата

Metro има около 150 000 служители по цял свят, като годишните ѝ приходи възлизат на 37 млрд. евро.

Кретински се утвърди през последните години като финансов магнат в Европа, извършвайки серия придобивания, особено в енергийния сектор. За неговия холдинг работят около 25 000 души, като той управлява над 50 електроцентрали и мини в Чехия, Великобритания, Германия, Унгария, Италия, Полша и Славакия.

Forbes  оцени тази пролет състоянието на 43-годишния предприемач на 2,9 млрд. долара. Той притежава няколко френски медии, включително дял в Monde, както и футболния клуб „Спарта“ (Прага).

Според германски медии Кретински вече държи около 30-процентов дял от Metro.

Предложението е подадено в бурни за германската верига времена, която обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., предимно заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети Real, които компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти Redos.  

Припомняме, че Metro разполага с 13 магазина в България и с две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 г. - в София на бул. „Цариградско шосе“ и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

През август миналата година румънски медии съобщиха, че германската верига за бързооборотни стоки смята да продаде имотни активи в България и Румъния

 
По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит