Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Metro преговаря с нов потенциален купувач на закъсалата верига хипермаркети Real

Очаква се преговорите с X+Bricks да приключат до края на януари догодина

Metro преговаря с нов потенциален купувач на закъсалата верига хипермаркети Real

Снимка: Архив Ройтерс

Metro води ексклузивни преговори за продажбата на изпадналите в затруднение хирермаркети Real на консорциум, оглавяван от инвеститора в недвижими имоти X+Bricks, съобщи германската компания за търговия на едро, цитирана от Ройтерс.

Преговорите с друг консорциум, ръководен от Redos Real Estate, който беше водещ кандидат за придобиването на Real до май, са били прекратени, съобщи Metro и допълни, че няма да запази дял във веригата хипермаркети.

Настоящите преговори, които Metro цели да финализира до края на януари, предвиждат нетен паричен приток от близо 500 млн. евро (551 млн. долара), съобщи компанията.

Real изпитва затруднения от години на фона на ожесточената конкуренция на германския пазар, доминиран от дискаунтърите Aldi и Lidl и ръста на електронната търговия, която подкопава хипермаркетите в цял свят.

Metro регистрира загуба от 385 млн. евро за Real през деветмесечието на фискалната 2018/2019 г., когато продажбите на веригата хипермаркети намаляха с 0,8%.

Още по темата
По-рано този месец X+Bricks подобри офертата си за хипермаркетите, след като планирана първоначално сделка с конкурента Redos, която предвиждаше Metro да запази дял в Real, не стигна до финалната права.

Най-големият акционер в Metro, чешкият бизнесмен Даниел Кретински, критикува плана за продажбата на Real на Redos, като заяви, че цената е твърде ниска.

Metro, който преди време беше огромен конгломерат за търговия на дребно, през последните години се преструктурира, за да се съсредоточи върху основния си бизнес, като продаде универсалните магазини Kaufhof, след което се отдели от компанията за потребителска електроника Ceconomy.

В рамките на планираната сделка с X+Bricks консорциумът ще придобие оперативния бизнес на Real, сайта за електронна търговия real.de и 80 магазина.

Макар консорциумът да планира да продължи да оперира някои от над 270-те магазина на Real, повечето обекти ще бъдат продадени на други търговци на дребно като Kaufland, Edeka, Rewe и Tegut.

„Възнамеряваме да задължим договорно тези компании за търговия на дребно да вземат служителите на Real“, съобщи Metro.

X+Bricks първоначално постигна сделка с Kaufland за прехвърлянето на 120 магазина на компанията за търговия на дребно, но ексклузивното сътрудничество беше прекратено. Не е ясно колко магазина ще купи Kaufland, която е верига хипермаркети, собственост на групата Schwarz, управляваща и Lidl.

Потенциалната сделка трябва да бъде одобрена от антитръстовите и други регулатори, съобщи Metro.

X+Bricks, която беше създадена през август 2018 г. от бившия ръководител на имотната компания Corestate Саша Вилхелм, е специализирана в инвестициите в хранителни магазини като супермаркети, дискаунтъри и складове за търговия на дребно.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни