IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro пресече окончателно опитите на чешки милиардер да я придобие

Офертата от 5,8 млрд. евро на Даниел Кретински не получи одобрението на акционерите на германската верига за бързооборотни стоки

11:16 | 10.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чешкият милиардер Даниел Кретински не успя да получи одобрението на акционерите за офертата си на стойност 5,8 млрд. евро (6,5 млрд. долара) за придобиване на веригата магазини за бързооборотни стоки Metro, предава Bloomberg.

Офертата на Кретински и словашкия му партньор Патрик Ткач не получи минималната изисквана подкрепа до крайния срок в сряда, като 41,7% от обикновените акции на Metro отидоха в подкрепа на сделката при необходими 67,5%, съобщи компанията в комюнике. Вече имаше ясни знаци, че трансакцията едва ли ще се осъществи, след като разговорите с две групи, представляващи семействата на основателите тази седмица, не успяха да осигурят подкрепата им.

Офертата оценяваше компанията на 16 евро на обикновена акция и 13,80 евро на привилегирована акция. Цената на акциите на Metro достигна 14,25 евро в края на борсовата търговия във Франкфурт в петък.

Търговски вериги в Европа като Metro не успяват да се преборят с ръста на Amazon.com и дискаунтъри като Lidl и Aldi. Metro, която преди време беше една от най-големите вериги за продажби на дребно в света, изпитва затруднения, откакто се раздели с подразделението си за електроника Ceconomy преди две години. Ходът трябваше да подкрепи книжата и на двете компании, но това не се случи. Бизнесът с хранителни стоки изгуби пазарен дял за сметка на дискаунтърите и се забавя заради експозицията към Русия, където положението е усложнено от санкциите и ниските цени на петрола.

Кретински, чието нетно състояние е най-малко 3 млрд. долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg, изгради портфейл, включващ енергийни и медийни активи наред с футболния отбор Спарта Прага. Миналата година той купи дял и във френския вестник Le Monde.

В края на юли Metro обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., предимно заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети Real, която компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти Redos. 

Припомняме, че Metro разполага с 13 магазина в България и с две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 г. - в София на бул. „Цариградско шосе“ и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

През август миналата година румънски медии съобщиха, че германската верига за бързооборотни стоки смята да продаде имотни активи в България и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още