IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър: В Сингапур няма място за имотни спекуланти

След въведените мерки за охлаждане на пазара цените на жилищата в града държава отбелязват спад за второ поредно тримесечие

17:08 | 31.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти година след като се намеси, за да овладее растящите цени на имотите, Сингапур е изпълнил плановете си и е стабилизирал цикъла на имотния пазар, заяви министърът на националното развитие Лорънс Уон, цитиран от Bloomberg.

„Имотният пазар миналата година, преди въвеждането на мерките за охлаждане, регистрира много рязък ръст на цените. Имаше много реален риск цените да подкопаят основите на пазара и мисля, че ако това се беше случило, щеше да се стигне до дестабилизираща корекция и това щеше да е лошо за всички“, казва Уон в интервю за Bloomberg Television.

Правителството на Сингапур въведе мерки за охлаждане, за да забави ръста на цените през юли 2018 г., включително по-висок гербов налог за втори жилища и юридически лица, и затегна ограниченията за съотношението между стойността на заема и стойността на имота за ипотечните кредити, предоставени от финансови институции. Цените на жилищата намаляха за второ поредно тримесечие в трите месеца до 31 март, като цените на луксозните имоти се понижиха с 2,9% - най-големия спад от тримесечието до юни 2009 г.

„Както подчертахме и тогава, целта беше не да намалим цените, а да стабилизираме и забавим цикъла и мисля, че постигнахме това“, смята Уон.

Запитан дали е притеснен, че купувачите на имоти насочват вниманието си от все по-скъпия имотен пазар в Хонконг към по-евтините имоти в Сингапур, Уон казва, че винаги ще има чуждестранни инвеститори, които искат да купуват, защото смятат, че инвестицията е добра. Но по думите му Сингапур ще продължи да наблюдава цените и има на разположение набор от инструменти, за да гарантира стабилност.

„Приветстваме инвеститорите, които идват на имотния ни пазар, но искаме да гарантираме, че търсенето, независимо дали е местно или чуждестранно, няма да доведе до ръст на цените, който да подкопае основите на пазара“, изтъква Уон.

Той допълва, че „истинските собственици на жилища“ ще разберат. „Спекулантите може да не са доволни, защото ще искат да навлязат на пазара, когато цените са ниски, и да излязат, когато са високи. Но ние не желаем да сме страна на имотни спекуланти. Искаме да бъдем страна на собственици на жилища“, посочва министърът.

Достатъчна ликвидност

Финансовата система на Сингапур е и достатъчно ликвидна, за да отговори на търсенето на жилища, казва Уон. Най-голямата банка в града държава DBS Group Holdings обаче съобщи миналия месец, че единственият „пропуск“ в иначе стабилното й представяне било нетното свиване на ипотечните й кредити.

Уон казва, че „лихвените проценти все още са твърде ниски в сравнение с миналото“.

„Все още имаме ликвидност. Да не говорим, че благодарение на растящата икономика и богатство през последните години хората имат пари и търсят възможности за инвестиране. Така че ще търсят привлекателни активи на финансовите или на имотните пазари“, допълва той.

Министърът отбелязва, че правителството създава по-прогресивна система по отношение на данъците за богатите, съсредоточена главно върху имотите. „За всеки платен долар за данъци хората с по-ниски доходи получават 4 долара печалба, а по-заможните хора получават печалба от половин долар“, казва Уон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Разликата между Сингапур и София... Нерде Стамбул, нерде Ямбул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още