IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен продава социални облигации, за да осигури достъпни жилища за наемателите

Цените в германския град са нараснали със 189% от финансовата криза насам

10:26 | 20.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Guido Krzikowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Guido Krzikowski/Bloomberg

Германският град Мюнхен, който пострада тежко от растящите цени на имотите през последните десет години, продава облигации, за да може да предлага достъпни жилища на наемателите, предава Ройтерс.

„Социалните облигации“ са първи по рода си, издавани от европейски град, но се очаква други общини да последват примера на Мюнхен.

Приходите от продажбата ще бъдат използвани за закупуването на апартаменти и отдаването им под наем на достъпни цени, казват представители на града. Ценните книжа на стойност 120 млн. евро, чийто падеж е през 2023 г. и предлагат купон от 0,25%, започнаха да се търгуват на борсата в Мюнхен във вторник.

Кметът на града от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви продажбата преди изборите идния месец в опит да помогне за разрешаването на  жилищната криза, която е един от основните политически проблеми в страната.

Мюнхен, където се намират централите на компании като Siemens, Allianz и BMW, е най-застрашеният от балон на имотния пазар град сред 24 големи градове в света, включени в допитване на UBS. Той измести Хонконг от върха тази година.

Цените на съществуващите апартаменти в Мюнхен са нараснали със 189% от финансовата криза през 2008 г. до миналата година спрямо скока със 106% в Германия като цяло, показват данни на компанията Bulwiengesa. Наемите в града също растат по-ускорено в сравнение с останалите градове в страната макар и не толкова рязко.

Заради ултра ниските лихви, определени от Европейската централна банка (ЕЦБ), за да подкрепи по-слабите икономики в Европа, кредитите никога не са били по-евтини. Това обаче доведе и до масови инвестиции в имоти, което изтласква от пазара наематели с по-ниски и средни доходи и предизвиква национален дебат за цените на жилищата.

Активисти в Мюнхен планират демонстрация през март, за да протестират срещу растящите наеми, изтласкването на хора от пазара от спекуланти и имотни компании и принудителното извеждане на обитатели от домовете им. При сходно събитие през 2018 г. на улицата излязоха 11 хил. души.

„Искаме да останем в апартаментите си, няма да позволим да ни прогонят“, скандират местни жители във видео клип, качен в You Tube преди събитието.

Социалната облигация е в продажба в банки в деноминации от 1000 евро за инвеститори на дребно и градските власти ги насърчават да ги купуват.

„Даваме възможност на гражданите на Мюнхен да поемат социално и устойчиво отговорен ангажимент към родния си град“, казва кметът Дитер Райтер.

Германското подразделение на UniCredit HypoVereinsbank е организатор на продажбата на облигацията заедно с BayernLB.

Антонио Кеглевич, ръководител на отдела за устойчиво финансиране в UniCredit, очаква и други градове да последват примера на Мюнхен.

„Други градове и общини… проучват въпроса“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Да бяхте написали статия за последната стрелба в Германистан..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още