Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Младите британци правят тежки компромиси с жилищата, които обитават

Милениалите живеят в по-малки и по-отдалечени от работните им места имоти, които буквално изстискват доходите им според доклад

Младите британци правят тежки компромиси с жилищата, които обитават

Снимка: Архив Ройтерс

Младите семейства във Великобритания плащат повече, за да живеят в по-малки жилища, отдалечени от работните им места, и имат далеч по-малка сигурност в сравнение с поколението на техните родители, пише Ройтерс, като се позовава на доклад на британския мозъчен тръст The Resolution Foundation.

Същевременно по-възрастните британци се възползват от сериозни приходи от имотите си на фона на недостига на жилища в страната, се подчертава в документа. 

Експертите сравняват опита с пазара на имоти на различните поколения. Основният извод е, че ръстът на наемите и цените на Острова през последните 50 години на практика „изстисква“ жизнения стандарт на милениалите, които обогатяват по-възрастните собственици. 

Още по темата

Вероятността британците на възраст 25-34 години да притежават някога собствен дом е наполовина по-малка в сравнение с техните родители, когато са били на същата възраст, отчита се в доклада.

Младите във Великобритания в момента живеят с 4% по-малки жилища в сравнение с 1996 г., а заради отдалечеността им пътуват 64 часа допълнително годишно до навършване на 40 години в сравнение с поколението на т.нар. бейби бумъри, изчисляват експертите.

„Британската жилищна катастрофа се подготвя още отпреди 50 години. Ефектите ѝ са широкоразпространени, но основните негативи ги понасят милениалите“, коментира Линдзи Джъдж, секторен анализатор в Resolution Foundation.

Според нея голямата опасност е свързана с това младите хора да няма къде да се установят и да приемат по-ниска сигурност в нискокачествени жилища, за да могат да си позволят да живеят някъде. Същевременно те харчат рекорден дял от доходите си за жилището, подчертава тя.

Рестриктивните регулации за планиране и строителство във Великобритания, засиленото търсене на жилища и засилените спекулации от страна на чуждестранни инвеститори подкрепят възхода на пазара на имоти през последните две десетилетия. За периода средната цена на средностатистическо британско жилище на практика се е удвоила, а в Лондон е нараснала четири пъти, отчита се в доклада.

Същевременно ръстът на средната заплата в страната е минимален.

Макар и темповете на ръст на цените на жилищата във Великобритания да се забавят, особено в столицата, заради Brexit, очакванията са те да нарастват по-бързо от инфлацията.

Авторите на доклада призовават правителството да предприеме мерки за преодоляване на недостига на жилища, като се намесят и поемат по-големи ангажименти в строителния сектор и подкрепят дългосрочните договори за наем.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (9)

4
 
10
 
9
majnata до: bghighlander
преди 5 месеца
Така е , Инвесторот е десетата дупка на каваля .
2
 
14
 
8
преди 5 месеца
Ами така е. Не може в многомилионен град като Лондон, всеки да живее в къщичка с двор. А точно такива са около 90% от жилищата там.
2
 
8
 
7
bghighlander до: majnata
преди 5 месеца
Много ясно! Само, че Блумбърг са ниско в йерархията! Други явно има над него! :)
5
 
16
 
6
majnata до: bghighlander
преди 5 месеца
Всичко което противоречи на "партийната" линия на Блумбърг ще го баннат !
4
 
15
 
5
bghighlander до: majnata
преди 5 месеца
Като ще банвате думи що не баннете и "черни", че звучи малко расистки? :)

Още от По света
Инвестициите в имоти в Русия достигат 121 млн. евро през първото тримесечие