IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите хора ще са двигателят на новото търсене на жилища в европейските градове

Хората от възрастовата група между 18 и 34 години ще търсят основно имоти под наем и студентски жилища

11:12 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Пандемията от COVID-19 променя бързо имотния пейзаж в цял свят, тъй като представите за градовете се променят. Според новия доклад „Динамика на европейските градове“ на консултантската компания JLL коронавирусът е променил много аспекти на живота на младите европейци, повлиявайки на начина, по който те преминават през висшето си образование, навлизането си на пазара на труда и в крайна сметка жилищните си нужди.

Тези промени създават нови възможности и предизвикателства за инвеститорите в жилищни имоти, операторите и предприемачите, пише компанията в доклада си, цитиран от онлайн изданието Europe-Re.com.

Младите градски жители ще продължат да оказват влияние върху динамиката на имотния пазар и търсенето на градски жилища в света след пандемията. Във всички най-големи градове в света около 22% от жителите са на възраст между 20 и 34 години спрямо 18% за по-малките градове. Освен че са най-мобилни, младите хора са и най-голямата група наематели в сектора на многофамилните жилища и е най-вероятно да живеят сами, което показва значението им за наемните жилищни пазари в повечето градове.

Над 40% от 20-годишните младежи учат във висши училища, така че те са основни обитатели и на студентски общежития. В 14 големи страни в Европа 25% от студентите на възраст под 22 години живеят в студентско общежитие.

Като групата, която е най-малко вероятно да е била пощадена от икономическите последици от пандемията, младите жители на градовете са изправени пред растяща несигурност за заетостта, предизвикателствата за достъпността на жилищата и намалената мобилност. Натискът оказва забележително въздействие върху начина, по който недвижимите имоти се и ще се потребяват в бъдеще. Много е вероятно все повече млади хора да продължат да живеят под наем или да забавят навлизането си на жилищния пазар. Очаква се секторът на многофамилните жилища да продължи да се представя устойчиво от гледна точка на приходите със силна заетост и стабилно събиране на наемите.

Във Великобритания допитване на JLL сред институционални собственици установило, че събираемостта на наемите не е намаляла под 96% тази година, което съответства на обичайните нива.

Трудовият пазар за младите хора, завършващи училище или университет, изглежда все по-несигурен, така че повече студенти обмислят да учат по-дълго във висше училище. Средното време във висшето образование в Европа е нараснало от малко под три години след световната финансова криза до 3,2 години до 2011 г. Сходен ръст се случва и сега, което стимулира търсенето на студентски жилища.

„Заради различните последици от пандемията на пазарите и подпазарите разбирането на местните различия и специфики на градовете е от основно значение, за да отговорим на предизвикателствата и възможностите за инвеститорите, операторите и предприемачите в областта на жилищното строителство, които се насочват към „новото нормално“, коментира Джеръми Еди, ръководител на капиталовите пазари за Европа, Близкия изток и Африка в JLL.

„Градовете на континента имат значителни пазари на млади хора и техните променящи се жилищни предпочитания ще бъдат от ключово значение за динамиката на недвижимите имоти. Тъй като националните блокади и ограничения за пътуванията влияят на трансграничния приток на хора, най-вероятната промяна в краткосрочен план ще бъде по-големия фокус върху местното търсене за студентски жилища и частни жилища под наем, въпреки че мобилните хора ще бъдат основен елемент на търсенето в по-дългосрочен план. Във Великобритания приемането на местни студенти в университетите беше с 4% по-голямо на годишна основа, което е окуражителен знак за търсенето на студентски жилища“, допълва Еди.

„Обхватният характер на настоящата криза ще повлияе дълбоко на начина на живот и финансовите решения на младите хора през идните години“, смята Том Колторп, старши анализатор в отдела за жилищни изследвания и стратегия за ЕМЕА в JLL. „Инвестициите в жилища и оперативните стратегии трябва да съзнават променящите се предпочитания за локацията на имотите под наем, както и очакванията на наемателите за оптимално разпределение на жилищната площ. Разбирането на исканията на младите жители за дома им вероятно ще доведе до повишени наеми и покупки на имоти, които отговарят на предпочитанията им“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още