Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Много компании в ЦИЕ обмислят хибриден модел на работа в офиса и от разстояние

Собственици, банки и инвеститори преценяват по-внимателно наемните договори, констатира консултантска компания

Много компании в ЦИЕ обмислят хибриден модел на работа в офиса и от разстояние

Изглед от Варшава. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Значителна част от активността на наемния пазар на офис площи в Централна и Източна Европа тази година ще дойде от предоговаряне на наемни договори и подновявания за сметка на нови трансакции и договори за предварително наемане на площи, очаква консултантската компания Colliers International.

Компанията публикува доклада си ExCEEding Borders Office Snapshot, който обхваща 14 столици в ЦИЕ и обобщава ключови пазарни резултати за първото тримесечие.

„Може да отчетем повече преотдавания на офис площи, ако компаниите трябва да смалят размерите си. Наемните договори ще бъдат по-внимателно преценявани от собственици, банки и инвеститори, за да се ограничи рискът за съществените приходи“, допълват от Colliers.

Каква е позицията на собствениците?

Собствениците на имоти са изправени пред възможността някои наематели да направят преглед на имотните си стратегии с цел промяна на присъствието си (нагоре или надолу) или да по-търсят по-гъвкави или хибридни решения, които им позволяват да се разширяват или свиват според нуждите си в определени граници. Това отправя предизвикателство пред инвестиционния офис пазар, тъй като подобно на всички видове имоти, стойността до голяма степен е стимулирана от дължината на наемния договор.

Как отговарят наемателите?

Един от ключовите изводи от изследването на Colliers е, че хората биха искали да продължат да работят от вкъщи един или два пъти в седмицата след овладяването на COVID-19. Затова според компанията е важно да бъдат тествани различни сценарии, за да бъдат компаниите готови за ребалансиране и за точния размер на работното място в точния момент.

Още по темата
Colliers отбелязва, че някои бизнес и имотни сектори ще бъдат засегнати повече от останалите и е необходимо повече време, за да се разбере как ще изглежда бъдещето. „Идва промяна, но видът на кризата, темпът й на промяна и истинският й глобален характер създават труден за прогнозиране набор от променливи, който прави много затруднява прогнозирането на значими резултати“, пише консултантската компания.

Всички участници на офис пазара са подложени на натиск и е изкушаващо да се вземат бързи, но вероятно емоционални решения. Поради това собственици на имоти и наематели провеждат открити преговори как да продължат оттук нататък в трудните времена.

Отлагането на наеми и допълнителни инициативи са най-широко използваните мерки в ЦИЕ за сметка на намаляването на наемите. В замяна на тези отстъпки наемните договори обикновено са удължавани за подходящ период.

Благодарение на добрата пазарна активност в региона през последните години и ако се допусне, че най-често срещани са 5-годишните наемни договори, Colliers очаква значителна част от пазарната активност през 2020 г. да дойде от преговори за предоговаряне и удължаване на договорите за сметка на нови трансакции и предварително наемане на площи, където вероятно ще има по-малък натиск за вземане на подобни решения, докато се появи по-голяма яснота. Компанията очаква също предлагането на повече преотдавания на площи, ако на компаниите се налага да смалят размерите си.

Договорите с наемателите ще бъдат преценявани по-внимателно от собственици, банки и инвеститори, за да се ограничи рискът за съществените приходи. Подобно на наемния пазар забавяне има и при инвестиционната активност, защото инвеститорите не могат да пътуват, за да огледат имоти. Но с повторното отваряне на пазара Colliers очаква сделките да се увеличат през второто полугодие на тази година.

Офис пазарът в ЦИЕ през първото тримесечие

Общият обем на модерните офис площи в 14-те столици на ЦИЕ в края на първото тримесечие достига почти 26,4 млн. кв. м. Между януари и март предприемачите са завършили над 288 хил. кв. м, а други над 3,6 млн. кв. м към момента са на етап строеж и трябва да бъдат завършени през идните две-три години.

Най-голямо предлагане на модерни офис площи в региона е регистрирано във Варшава с 5,6 млн. кв. м, следвана от Будапеща с 3,7 млн. кв. м и Прага също с 3,7 млн. кв. м.

Най-голям ръст на новото предлагане през първото тримесечие е отбелязано в Букурещ със 78 хил. кв. м, следван от Белград с 48 хил. кв. м и Будапеща с 45,560 кв. м.

Най-голям обем на модерни офис площи в строеж към края на първото тримесечие е регистриран във Варшава със 792,800 кв. м, следвана от Будапеща с 582 хил. кв. м и Букурещ с 380 хил. кв. м.

По отношение на усвоените офис площи само Рига и Братислава са регистрирали ръст през първото тримесечие на годишна основа. Усвояването на офиси във Варшава, Прага, Киев, Тирана и Букурещ намалява.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа