Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Могат ли да паднат още лихвите по ипотеките в САЩ?

Фед е направил всичко възможно за кредитополучателите, юздите сега ги държат кредиторите, според Bloomberg

Могат ли да паднат още лихвите по ипотеките в САЩ?

Снимка: архив Ройтерс

Американските купувачи на жилища се радват на спад на лихвите по ипотеките, които записват рекордно ниски нива. Естествено е да се запитаме могат ли лихвените нива да паднат още, пише Bloomberg.

Доходността по 10-годишните американски облигации се движи в тесен диапазон от около 0,33% от края на първото тримесечие и завърши на до 0,57% на 21 април. Същевременно лихвата по 30-годишната ипотека на Freddie Mac падна до рекордно ниските 3,13% на 18 юни.

Въпреки че Федералният резерв е малко вероятно да забави новия си принос за количественото облекчаване, доходността по 10-годишните облигации не се очаква да спадне повече. Прогнозите на Wall Street са за достигане на ниво от 0,94% в края на годината, което не е добре за тези нива на лихвите по ипотеките.

Всеки натиск за допълнително понижаване на лихвите по ипотеките вероятно ще трябва да дойде от друго място, а не от централната банка на САЩ, която закупи ипотечни облигации за изумителните 765 млрд. долара през март.

Собствениците на жилища трябва да гледат т.нар. първичен/вторичен спред, който измерва разликата от това как кредиторът може да продаде жилищен заем на пазара и как ще го продаде на купувач на имот.

Този спред е с тенденция далеч над историческата си средна стойност и би държал лихвите по ипотеките по-високи, отколкото биха били в противен случай. В края на деня във вторник този спред е 1,72%, докато средното ниво за последните 5 години е 1%.

Този индикатор отчасти е и мярка за това доколко кредиторите смятат, че има риск от ипотечното кредитиране. На фона на икономическите щети от коронавируса този риск със сигурност е повишен.

Към 14 юни 8,45% от ипотечните заеми са в забава, според Асоциацията на ипотечните банкери. Същевременно Фед в Атланта изчислява, че през второто тримесечие на годината БВП на САЩ се е сринал с 45,5%, което ще задълбочи проблемите на кредитополучателите.

Все пак, ако заемодателите затегнат основния/вторичния спред обратно към средните му стойности, американците биха могли да се радват на по-ниски лихви по ипотеките с почти 0,75% от сегашните, което би било ново историческо дъно.

Възможността на Федералния резерв да създава кредит върши чудеса, но може би е направил всичко, което може да направи за собствениците на жилища. Кредитната общност сега държи юздите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как строителството на офиси в Европа реагира на коронакризата?