IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОК преди години е предупредил Бразилия за качеството на Олимпийската инфраструктура

Партньорите на властите искат да максимизират стойността на земята си и да си осигурят облигационни заеми на максимално ниска цена, според организацията

15:11 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Критиките към властите в Бразилия за качеството на строителните работи се засилват, особено за жилищата в олимпийското село.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Критиките към властите в Бразилия за качеството на строителните работи се засилват, особено за жилищата в олимпийското село. Снимка: Ройтерс

Oще  преди пет години Международният олимпийски комитет (MOK) е предупредил Бразилия за строителството, свързано с Олимпиадата, предава Ройтерс, позовавайки се на становище на комитета.

Общината в Рио де Жанейро, която отговаряше за повечето от инфраструктурните проекти за игрите, използва механизмите на публично-частното партньорство, за да накара и частни фирми да поемат част от разходите за Олимпиадата.

Наскоро кметът на Рио Едуардо Паеш с гордост отбеляза, че 57% от почти 40-те млрд. реала (12,3 млрд. долара), похарчени за строителство за Олимпийските игри, са привлечени от частния сектор. За сравнение, мащабната строителна програма на Лондон заради Олимпиадата преди 4 години беше на 80% финансирана с публични средства. 

Критиките към властите в страната за качеството на строителните работи обаче се засилват, особено към жилищата, където се настаняват спортистите и делегациите от отделните страни. Вече няколко държави коментираха публично, че апартаментите в Олимпийското село не са завършени и безопасни.

Ройтерс разполага с доклад на Международния олимпийски комитет от 2011 г., в който организацията призовава Бразилия по-внимателно да наблюдава партньорите си, които удовлетворяват повече собствените си бизнес интереси, отколкото да работят по олимпийските проекти качествено и навременно.

„Партньорите на властите обикновено имат две цели – да максимизират стойността на земята си и да си осигурят облигационни заеми на максимално ниска цена“, посочва се в документа.

Според организацията капацитетът на местния организационен комитет да контролира процесите не е достатъчен, още повече, че през последните години той работи и под огромен финансов натиск заради рецесията в страната.

Местната администрация в Рио обаче не е отговорила на предупрежденията.

В момента повече от 600 работници се трудят извънредно, за да решат проблемите с водоподаването и електричеството в Олимпийското село в Рио. Настаняването в жилищата, които се планира да бъдат продадени като луксозни имоти след игрите, започна, въпреки че не бяха проведени тестове за водоподаването и електричеството, което доведе и до проблеми.

През последната година обаче цените на жилищата в Рио се понижават с 20 на сто и продажбите на имотите в Олимпийското село никак не вървят, още повече, че то остава и сравнително изолирано от останалата част на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още