IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монако е най-скъпият пазар на луксозни имоти в Европа

Водещите пазари на луксозни имоти разчитат на търсенето основно от чужбина, както и на институционални инвеститори

10:50 | 25.06.14 г.
Монако е най-скъпият пазар на луксозни имоти в Европа

Монако е най-скъпият пазар на луксозни имоти в Европа, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Квадратен метър луксозна жилищна площ в града струва от 30 хил. до 40 хил. евро.

Втората позиция е за Лондон, където кв. м луксозна жилищна площ струва от порядъка на 26 хил. - 32 хил. евро. Третата позиция е за Женева с цена в диапазона 15 хил. - 25 хил. евро. Топ пет се допълва от Париж и Цюрих.

Същевременно най-достъпният пазар на луксозни имоти е Барселона, където кв. м площ струва от 5 хил. до 9 хил. евро. Втората позиция е за Мадрид с цени в диапазона 5 хил. - 7 хил. евро. В топ пет влизат още Дъблин, Флоренция и Виена.

Мадрид и Дъблин обаче са и най-бързо възстановяващите се от кризата пазари на луксозни имоти, посочва се в доклада на компанията.

Едно от последствията от финансовата криза е устойчивият приток на богатство от развиващите се икономики към водещите градове в Европа. Купувачите на луксозни имоти търсят дълготрайни активи, които да съхранят техния капитал, посочва се в документа.

През последните години се засилва и потокът от капитали от суверенните инвестиционни фондове, частни банки и богати семейства, които също се интересуват от луксозни, трофейни активи.

Ключов е въпросът обаче доколко тези капиталови потоци ще останат устойчиви и дали поне част от тях няма да се насочи към по-второстепенни дестинации заради резкия ръст на цените на водещите пазари.

Водещите пазари на луксозни имоти разчитат на търсенето основно от чужбина, както и на институционални инвеститори. В Барселона например британците са най-голямата група чуждестранни купувачи на луксозни жилища, следвани от американците и французите.

Във Виена руснаците и гражданите на бившите руски републики са основен двигател на търсенето, следвани от германци и граждани на Саудитска Арабия. В Мадрид търсенето на луксозни имоти се съсредоточава при венецуелци и колумбийци, като третата най-активна група са британците.

В Монако най-активни са руснаците, италианците и белгийците, в Лондон – китайците, руснаците и сингапурците, а в Дъблин – сингапурците, британците и малайзийците.

Свитото предлагане, увеличаващият се брой купувачи и движението на капиталите ще определят бъдещото представяне на европейския пазар на луксозни жилищни имоти, посочва се още в доклада.

Въпреки признаците за възстановяване, еврозоната още не е загърбила кризата, предупреждава компанията. Заради паричната политика на САЩ и постепенното премахване на стимулите за икономиката се очаква ръстът на цените на активите в глобален план да се забави.

Същевременно се очаква промяна и при профила на купувачите. Богатите физически лица ще останат важен фактор на пазара, но все повече ще се засилва конкуренцията между фондовете за частен капитал, институционалните инвеститори и държавните инвестиционни фондове.

Най-важният фактор за привличане на купувачи към луксозния сегмент е инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още