IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монако отвоюва територия, за да строи повече луксозни жилища

Княжеството беше най-скъпият жилищен пазар в света през 2018 г.

11:30 | 16.01.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Малкото княжество Монако ще се разрасне с шест хектара въз основа на планове за отвоюване на земя от Средиземно море и построяване на повече луксозни апартаменти и скъпи магазини с красиви гледки към морето, съобщава Ройтерс.

Страната, която е на второ място в света по най-малка територия след Ватикана, е и най-скъпият имотен пазар в света, а проектът цели да облекчи част от натиска върху жилищния пазар в княжеството, което е заобиколено от Франция.

Програмата за отвоюване на земя, която трябва да струва 2 млрд. евро (2,23 млрд. долара), включва строителството на 60 хил. кв. м луксозни жилища, 3 хил. кв. м търговски площи и ново частно пристанище. Тя трябва да бъде финализирана през 2021 г.

Френската индустриална компания Bouygues е изградила стена с дължина 500 м, като изпомпва морската вода и използва 450 хил. куб. м пясък, внесен от Сицилия, за запълване на празнината.

Следващата фаза, която трябва да продължи до октомври 2020 г., ще включва стабилизирането на терена чрез използването на технологията джет фугиране, преди да започнат строителните работи. 

Жан-Люк Нгиен, който контролира работата, казва, че строителство с подобни мащаби със сигурност ще окаже влияние върху местната флора и фауна, но стремежът е то да бъде сведено до минимум.

„Разбира се, създаването на платформа от шест хектара в морето означава, че трябва да изместим част от природния хабитат, така че трябва да приемем това. Опитахме да създадем в новата инфраструктура начини флората и фауната да се върнат възможно най-бързо“, казва Нгиен пред Ройтерс.

По данни на консултантската компания Savills Монако е останал най-скъпият имотен пазар в света през 2018 г. Средната цена на жилищата е нараснала с 18% до 48 800 евро на кв. м. Това е с 10 на сто повече, отколкото в Хонконг и с 96% над равнището в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Кухий, щом крият данъци по дефолт са престъпници, тъй че нищо не съм ти вкарал в устата, я да не съм Ибряма, брата на Айшето с акнето, дето с големия праз ти лекувал болното гърло! Недей така да са изкривяваш сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 4 години
чекай ... .не съм казал че са престъпници! Не ми вкарвай твои думи в устата, така както аз ти го вкарвам в твоята уста... нека поне думите да не си изкривяваме ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
Hahoto
преди 4 години
Ама така е бе Кухий, ората в Монако да един са престъпници и крият данъци. И вярно е че не живеят, туй тяхното живот ли... Не като при тебе в ц.маала с Айшето с акнето, дето каза "Мноогу *** аресвам Кухото, зъбите му зълти кат морков и големи кат на крокодил, а към дъх има само като на баба Хасанка ***". Живей бре Кухий, в Монако като не живеят ти живей и поздрави на Айшето с акнето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
khao
преди 4 години
че те са там зада крият данъци, не зада живеят ... Мисля че е редно да има входни визи за гражданите на Монако към ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Ходил съм нищо кой знае какво впечатляващо.. с парите за 1 квадрат бих си взел къща в бг в някое село и бих си живял спокойно и тихо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още