Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

На пазара на жилища под наем в САЩ се ражда нов гигант

Invitation Homes на Blackstone и Starwood Waypoint се обединяват в нова компания на стойност 20 млрд. долара

На пазара на жилища под наем в САЩ се ражда нов гигант

Снимка: Архив Ройтерс

Две американски компании, купили хиляди жилища след имотната криза в САЩ, започнала преди десетилетие, планират сливане. Така те ще създадат най-големият собственик на жилища под наем в страната и ще отбележат кулминацията на огромния залог с частен капитал върху жилищния пазар в САЩ, коментира Financial Times.

Invitation Homes на Blackstone и Starwood Waypoint заедно ще имат портфолио от 82 хил. еднофамилни жилища на 17 пазара в САЩ.

Още по темата

Акционерите на Invitation Homes ще притежават около 59% от новата компания, а останалите 41% ще бъдат държани от инвеститорите на Starwood.

Основателите на двете компании видяха възможност след финансовата криза да консолидират разпокъсания пазар на жилища в САЩ и да докажат, че притежаването и управлението на портфолио от еднофамилни домове може да бъде печеливш бизнес. В исторически план къщите обикновено се дават под наем от самостоятелни наемодатели, а не от големи корпорации.

Общото портфолио въпреки това ще представлява по-малко от 0,1% от над 90-те млн. еднофамилни жилища в САЩ и само 0,5% от почти 16-те млн. жилища, давани под наем, казват групите.

Портфолиото на новата компания е фокусирано върху жилища от среден клас, а почти 70% от приходите ще идват от западаните щати и Флорида. Сливането ще доведе до годишни икономии за 45-50 млн. долара на разходите за управление на портфолиото, тъй като има значително географско припокриване.

Blackstone, която притежава 70% от Invitation Homes, в крайна сметка ще има 41% от новата група. Стойността на цялата компания, включително дълга, ще бъде около 20 млрд. долара, а бизнесът ще бъде управляван от главния изпълнителен директор на Starwood Waypoint Фред Туоми.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Радина Колева

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Наемите на първокласни офиси на водещите пазари в Европа достигат нови рекорди