IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1/3 от собствениците на имоти в САЩ имат по-скъпо жилище от кредита за него

Повечето подобни имоти се намират на Западното крайбрежие

14:24 | 04.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

До края на миналата година над 30% от американските собственици на имоти са притежавали жилище, чиято стойност е била два пъти по-висока от сумата на ипотечния им кредит, сочат данни, цитирани от Bloomberg.

Подкрепен от ниските лихви, броят на имотите с по-висока стойност от отпуснатия ипотечен кредит за закупуването им през четвъртото тримесечие на миналата година е нараснал до 17,8 млн. от общо 59 млн. жилищни имота, закупени с ипотечен кредит в САЩ, показват данни на ATTOM Data Solutions за четвъртото тримесечие на 2020 г. Това е ръст с 26,7% спрямо същия период на 2019 г.

„Жилищният пазар продължи да процъфтява въпреки щетите от коронавирусната пандемия за по-широката икономика. Собствениците на жилища седят стабилно върху растящ запас от лично богатство“, коментира главният продуктов директор на ATTOM Тод Тета.

На национално равнище индексът S&P CoreLogic Case-Shiller е нараснал с 9,5% през ноември, което е най-силният скок от 2014 г. насам.

Ръстът на стойностите помага и за сериозно намаляване на имотите „под водата“. Тези видове жилища, при които сумата на отпуснатия кредит за имота е най-малко с 25% по-висока от пазарната му стойност, са намалели с цял процентен пункт през миналата година. Сега те съставляват 5,4% от закупените с ипотечен кредит имоти в САЩ. Имоти Имоти

В шест щата – Луизиана, Мисисипи, Западна Вирджиния, Айова, Арканзас и Илинойс, процентът на жилищата „под водата“ остава над 10%. Във Върмонт и Калифорния пропастта между жилищата, чиято стойност е по-висока от стойността на ипотечния кредит, и имотите „под водата“ е съответно 44,7% и 43,6%. Сред големите градове само в Батън Руж, щата Луизиана, има по-голям процент домове „под водата“ спрямо тези, чиято стойност превишава сумата на ипотечния кредит.

Жилищно богатство

Сред 107 статистически области с население над 500 хил. души градовете в топ десет по най-висок дял на имотите с по-висока стойност от сумата на ипотечния кредит, с който са закупени, се намират на Западното крайбрежие, а всички градове в топ пет са в Калифорния, сочи докладът.

На още по-микро ниво 38 от 40-те топ града с най-голям брой имоти, струващи повече от стойността на ипотечния кредит за тях, се намират в Калифорния, като повечето са в района на Сан Франциско. Имоти Имоти

В 81 града от анализираните 8691 от ATTOM най-малко едва четвърт от всички имоти, закупени с ипотечен кредит, са били сериозно „под водата“. Девет от 20-те града с най-много подобни имота се намират в Охайо, главно в района на Кливланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Тук е обратното, жилище, което струва 120, ти искат 150, а ти трябва да върнеш 250, като през това време си налял други 30 в обзавеждане и още 20 в ремонти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 3 години
А другите 2/3 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още