Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Над една трета от европейците смятат, че никога няма да притежават собствен имот

57% от жителите на Стария континент определят жилищата като скъпи, на 25% им е трудно да плащат наема или ипотеката си

Над една трета от европейците смятат, че никога няма да притежават собствен имот

Снимка: Архив Ройтерс

Достъпните домове се отдалечават все повече от обхвата на купувачите на първо жилище в Европа, като 35% от жителите на Стария континент смятат, че никога няма да могат да купят собствено жилище, показва изследване на ING, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Около 63% от европейците очакват цените на имотите да се повишат в идните пет години, а 53 на сто са на мнение, че жилищният пазар в страната им върви в погрешна посока. Това е ръст спрямо 45% миналата година, сочат данните от изследването.

Допитването, в които са участвали близо 15 хил. души от 13 страни в Европа, установило, че броят на хората, които не са доволни от развитието на местния жилищен пазар, е нараснал в повечето страни. Само една четвърт от европейците са на мнение, че жилищният пазар в родината им върви в правилната посока.

Цените на имотите са свързани или повлияни от условията на местния пазар. Но много хора в Европа са на мнение, че цените на жилищата в родината им е твърде висока, става ясно от доклада.

Според 57 на сто от европейците жилищата са скъпи, а 25 на сто казват, че им е трудно да изплащат наема или ипотеката си всеки месец. В същото време 62% от наемателите определят имотите в страната си като скъпи спрямо 55% от собствениците на жилища. За 32% от наемателите цените на жилищата са несправедливи спрямо 22% от собствениците.

В последните десет години лихвените проценти са ниски и това помогна за повишаването на цените на имотите, но също така затруднява навлизането на жилищния пазар на купувачи на първи дом. Според 72% от европейците за купувачите на първо жилище е трудно да стъпят на имотната стълбица.

В същото време 35% от жителите на Стария континент, които нямат собствено жилище, не очакват да успеят някога да се сдобият с дом. Най-голям е делът на германците, които смятат така – 45%, следвани от италианците с 44% и британците с 41%.

Изследването показва още, че само 9% от европейците очакват да успеят да се сдобият със собствен дом, докато навършат 30 години. За сравнение, 60% от хората, които вече притежават имот, са го купили преди да станат на 30 години.

Още по темата
Европейците посочват много причини, поради които не могат да купят имот, като проблемите с достъпността са на първо място. Около 56 на сто от европейците отдават това на недостатъчните си приходи, а 19% очакват цените да останат твърде високи. На този фон 16% отбелязват като причина липсата на сигурност на работното място в дългосрочен план.

„Стъпването на имотната стълбица изглежда по-важно от всякога както емоционално, така и финансово. Но много от европейците, които нямат дом, очакват да се сдобият с жилище в по-късна възраст, отколкото хората, които вече притежават жилище“, казва Джесика Екстън, специалист по поведенческа психология в ING.

„Млади или стари, собственици или не, европейците признават, че притежаването на имот сега е по-трудно, отколкото в миналото и е вероятно да се случи по-късно в живота. Достъпността е основно препятствия, но следващата най-разпространена характеристика на жилищните пазари е, че те са несправедливи. Това може да е причина да преосмислим как организираме имотите в обществото ни“, допълва тя.

Според Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING, макар жилищният пазар обичайно да е свързван със силен потребителски сектор, това е било характерно за времената, когато жилищната собственост е била по-разпространена и повече хора са смятали, че богатството определя по-високите цени на жилищата.

„Сега, когато толкова много млади купувачи са изтласкани от пазара и трябва или да харчат значителна част от доходите си за наем или да живеят с родителите си, процентът на жилищна собственост бързо намалява. В резултат на това икономическият тласък от силния жилищен пазар става по-малко изразен“, отбелязва той.

„Освен това фактът, че толкова много анкетирани определят като погрешна посоката, в която се развива жилищния пазар в страната им, трябва да послужи като предупреждение за политиците от традиционните партии, които вече са в неизгодна позиция спрямо надигащата се популистка политическа вълна“, допълва Найтли.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
7
 
20
red6 до: panther
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Може би най-доброто мнение, което съм чел някога във инвестора.
0
 
6
 
19
neverland до: Sandy
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
А дано, тогава ще си накупим на безценица :)
5
 
13
 
18
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
В следващите години цените на жилищата в много държави по света ще падат и ще стигат дъното, а тия в България дъното на дъното и то трайно.
0
 
42
 
17
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ЕЦБ печата десетки милиарди с цел да се стимулира потреблението, но тези пари не стигат дори до средната класа, камо ли до бедните.
Милиардите се прибират от олигархията/политиците на съответната страна.
А тези хора не могат да изядат повече от 1% от храната и пазар само с луксозни стоки не се поддържа.
Средната класа продължава да е без пари и съответно не увеличава консумацията си (даже я свива).
Няма консумация - съоптветно няма нужда от нови мощности, олигархията не влага пари в производство а ги закопава в тухли.
Цената на тухлите расте и става все по-непостижима за средната класа.
Средната класа остава все по-дълго под наем, а съответно олигархията вдига и наемите, шото хорат апод наем се увеличават.
Политика по отношение на достъпността на жилищата ЛИПСВА в цяла Европа което още задълбочава по-горните проблеми (политиците са съучастници на олигархията, ако изобщо двете неща са различни).
Европа убива средната си класа и неравенството в обществото става критично.
Средната класа е притисната и по други линии - миграцията, само за да се спазват някакви прословути "принципи". Тези "принципи" е лесно да се приказват докато се возиш в бронирана лимузина, с охрана от десетки пазванти от специалните служби с автомати.
А средната класа - да му мисли и да се оправя. На средната класа дори оръжие на практика и е забранено, отново в цяла Европа. Като на робите едно време.
Отделно цялата тази несигурност натиска надолу и раждаемостта на нормалните бели европейци.
Да видим докъде ще докараме така.
0
 
8
 
16
преди 7 месеца
и това за 60% от населението в ЕС
всички да са ИТта и банкери ли бе??!!

Още от По света
Бизнес имотите в Европа са привлекли инвестиции от 305 млрд. евро