Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемателите на офиси в Европа бързат да се освободят от излишните площи

Това ще освободи повече пространство за преотдаване или за сивия пазар, прогнозират специалисти в сектора

Наемателите на офиси в Европа бързат да се освободят от излишните площи

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Корпоративните наематели в големи европейски градове вече се готвят да се освободят от излишъка си от площи в очакване на промените в света на работещите хора след COVID-19. Специалисти по офис площи от Сдружението на брокерите на индустриални и офис имоти (SIOR) съобщават за ръст на запитвания от наематели, търсещи консултации за преотдаване на излишните площи, пише онлайн изданието Property-Magazine.eu.

Членове на SIOR в градове като Дъблин, Франкфурт, Лондон, Париж и Варшава отбелязват тенденцията на ръст на подобни запитвания в отговор на бързо променящите се изисквания на наемателите. Чувствителността към цените, намалената продуктивност, благосъстоянието на служителите и по-гъвкавите работни практики вероятно ще допринесат за растящите нива на върнати на пазара офис площи през идните шест до дванадесет месеца.

Въз основа на продължаващи преговори с наематели членове на SIOR прогнозират, че непосредствено след връщането на работа гъстотата на наемателите ще бъде на 25%-30% спрямо нивата преди COVID-19, след което ще започне да нараства бавно с приспособяването на хората към новия режим. Последиците за продуктивността и работните места ще доведат до освобождаване на повече площи за преотдаване или за сивия пазар.

„Реалността е, че все повече наематели на офиси ще се нуждаят от по-малко площи в средносрочен план“, казва Джеймс Мълхол от компанията Murphy Mulhall. “Големи корпорации като Barclays и WPP вече обявиха намерения да намалят площите си, а тенденцията е още по-осезаема сред малките и средните предприятия и стартъпите“, допълва той.

Още по темата
Според Майкъл Пейн от представителството на наемателите в Лондон на компанията Carter Jonas “още преди пандемията от COVID-19 да удари Великобритания започна процес по рационализиране на пазара на обслужваните офиси за справяне с проблема със свръхкапацитета. Коронавирусът вероятно ще ускори този процес, което ще увеличи още повече нивата на свободните площи“.

Според SIOR тенденцията поставя редица въпроси както за собствениците, така и за наемателите. Собствениците ще трябва да вземат решение дали да ускорят сега сключването на нови договори за наем или подновяването на наемни договори, поемайки незабавен удар върху възвръщаемостта в замяна на сигурността на приходите. В същото време някои наематели ще се запитат дали да запазят статуквото или да се възползват от настоящите условия, за да договорят по-изгодни сделки.

Най-иновативните собственици ще отговорят с продукт, който да продължи да привлича ключови наематели, докато най-добрите оператори на гъвкави офис площи и пространства за съвместна работа ще дадат най-доброто от себе си да се отличат чрез качество на услугата. В същото време наематели, които не могат или не искат да плащат бонус, ще бъдат на изгодна позиция да постигнат привлекателни сделки в сивия сектор на пазара.

Все още е твърде рано да се каже какви ще са точните последици от пандемията върху офис пазара, но може да се каже, че засега големите офис пазари са в период на свиване. Наемателите не само ще внимават повече за разходите си, но и ще развият по-голямо чувство за отговорност към служителите.

Променящата се динамика може да донесе повече изисквания в областните градове с по-ниска гъстота и в локациите в околностите, тъй като наемателите ще се стремят да намалят експозицията си към най-големите градски центрове.

„Макар че несъмнено има много служители, които искат да се върнат към нормалността на офиса, перспективата да се качат в препълнен автобус или влак само ще засили безпокойството на пътуващите в обозримо бъдеще, ако не е възможно да шофират, карат колело или ходят пеша до работа“, казва Ник МакКалмънт-Уудс от компанията McCalmont-Woods Real Estate. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
33
 
1
преди 6 месеца
НимА?! Нали бъдещето беше в молове, офиси, AirBNB, и тем подобни производни на НИ. L-рецесия и развитие в бъдещето за повечето от по-горе цитираните.

Още от По света
Потиснати хотели в Италия стават апетитна плячка за чуждестранните инвеститори