Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемателите в Манхатън бързат с нови договори, за да се възползват от отстъпките

Броят на наличните жилища през юни е намалял с 38% спрямо май

Наемателите в Манхатън бързат с нови договори, за да се възползват от отстъпките

Снимка: Bloomberg LP

Наемателите, които се завръщат в Манхатън, подписват наемни договори с рекорден темп, помагайки за намаляването на огромния брой свободни апартаменти, пише Bloomberg.

Броят на наличните жилища е намалял с 38% през юни спрямо предходния месец до 11 853, сочи доклад на компанията за оценки на имоти Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate. Макар че все още са по-високи от нивата преди пандемията, наличностите са намалели с над 50% от януари насам.

Нюйоркчани, които се насочиха към покрайнините в разгара на пандемията миналата година, се завръщат и се надпреварват да се възползват от по-ниските наеми, докато все още могат. Те договарят сделки с по-малко отстъпки от страна на собствениците и с по-дълъг срок.

„Силното търсене на нови наемни договори при по-ниски цени е толкова високо, че много бързо стопява прекомерните наличности. Пазарът се затяга спрямо връхната точка на слабостта си от есента на миналата година до януари“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Броят на новите наемни договори се е утроил спрямо юни м. г. до 9642, най-големия брой за месец от началото на воденето на статистика от компаниите през 2008 г. и трети пореден рекорден връх. Сделките са помогнали за намаляването на свободните жилища под наем в квартала до 6,7% спрямо 7,6% през май.

Още по темата
Собствениците не са склонни да правят отстъпки на фона на растящото търсене. Стойността на „подсладителите“ в новите наемни договори от миналия месец е била средно 1,9 месечни наема, най-ниското ниво от август насам. Около 38% от договорите са били с отстъпка. Това е спад спрямо рекордния връх от 60% през октомври м. г.

Наемателите се стремят към по-дълги наемни договори, за да се възползват от отстъпките, докато все още са налични – средният срок на договорите е нараствал всеки месец от януари насам.

След включването на отстъпките средният наем миналия месец е бил 3109 долара, което е спад с 4,1% на годишна база, но е с 2,4% над нивото от май.

Засиленият интерес към апартаменти отново дава на собствениците известен лост, който те изгубиха по време на пандемията, когато не успяха да запълнят жилища дори с оферти за няколко месеца без наем.

„Не че собствениците са си върнали контрола, но отношенията между наематели и собственици съвсем не са толкова неуравновесени както преди четири-пет месеца“, коментира Милър.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС