IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите и цените на офисите в централен Лондон започват да намаляват

Опасенията заради Brexit са в основата на тенденцията

11:41 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите и цените на офисите в централен Лондон започват да намаляват на фона на опасенията на някои компании заради Brexit, показват данни на международната агенция за недвижими имоти Cluttons, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Изглежда, че в момента наемите са на критична точка. Някои наемодатели обмислят прилагането на стимули, за да привлекат и задържат наематели, например удължаване на гратисни периоди и други мерки.

Според ръководителя на изследването Файсал Дюран нетните ефективни наеми намаляват от референдума за напускането на Европейския съюз (ЕС) през миналото лято.

"Сега сме в критична точка на пазара, където комбинацията от понижено търсене и лизингови стимули на извънредни нива означава, че наемите започват да отстъпват", добавя той.

Той подчертава и засилването на несигурността около резултата от преговорите за Brexit. Същевременно Великобритания като че ли остава изключена от глобалния ръст на търговията, което също е сред главните причини за влошаването на наемния пазар на офиси.

"Много фирми остават нервни за дългосрочното си ангажиране с повече пространство, избирайки гъвкаво пространство за преконфигуриране в рамките на съществуващия им офис. Изключение от това правило са компаниите от технологичния сектор, които вече помогнаха обемът на трансакциите в Уест Енд да надхвърли 4 млн. кв.м през тази година“, допълват от агенцията.

Експертите посочват, че наемодателите ще трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост, за да привлекат нови наематели, като същевременно се подготвят за това, което изглежда е началото на период на корекция на наемите.

Предизвикателствата са още по-големи за строителните компании, особено тези, които развиват спекулативни проекти. Същевременно общата инвестиционна активност продължава да нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още