IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на имотите в Барселона започват да спадат

Според последната прогноза през последното тримесечие на годината спадът ще е от около 5%

10:21 | 05.11.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Наемите в Барселона се понижават, а актуалните прогнози предполагат, че ще спаднат с около 5% през последното тримесечие на 2018 г. до около 17,3 евро на кв.м., съобщава Property Wire.

Данните от имотния портал Idealista показват, че понижението на наемите е най-забележимо в първокласните квартали, например Ешампле, където цените са се свили вече с 9% до 17,7 евро на кв.м., в Грасия - със 7% до 16,5 евро на кв.м. и в Стария град на Барселона - с 3% до 19,1 евро на кв.м.

Наемите обаче не спадат във всички части на Барселона. Областите Ноу Барис и Орта Гинардо бележат увеличение в цените на наемите съответно с 8% и 5%.

Има корекция в цените на наемите в Барселона, които бяха започнали да стават твърде високи за много жители, посочва Род Джеймисън, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Lucas Fox.

“Разходите за живот продължават да са по-ниски от тези в много други големи европейски градове, без да споменаваме огромните предимства за начина на живот, затова Барселона продължава да привлича чуждестранни предприемачи и професионалисти“, посочва той.

„За имотните инвеститори Каталунската столица остава изключително привлекателно предложение с възвръщаемост по наемите от до 5% в някои първокласни райони“, обяснява той.

Данните на Lucas Fox наистина показват, че броят на сключените наеми се е увеличил с 36% през първите шест месеца на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. и със 76% през първите девет месеца на годината.

Според данните на Idealista средните наеми във Валенсия например са се увеличили с 10% към края на третото тримесечие на 2018 г. до 9 евро на кв.м. на годишна база.

Lucas Fox стартира бизнеса си с наеми в Мадрид в края на 2017 г. и отчита засилено търсене от международни клиенти. Средната месечна цена на жилище под наем за първите девет месеца на 2018 г. е била 3279 евро, което е доста над средната в Барселона.

Данните на Idealista показват годишно увеличение на средния наем в Мадрид от 7% в края на третото тримесечие на 2018 г., с което цената за тримесечието стига 16,4% на кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Leda Gachurova
преди 5 години
Време беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още