IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в Атина надхвърлиха нивата преди финансовата криза

Месечният наем за голяма част от апартаментите в гръцката столица се равнява на 70% от доходите на местните жители

19:56 | 26.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През последните месеци цените на наемите на жилища в Атина надхвърлят върховите равнища преди финансовата криза през 2008 г., в резултат на което много наематели не могат да намерят имоти, отговарящи на нуждите им, в рамките на бюджета си, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Така много домакинства са принудени да се насочват към по-малки апартаменти или райони, които не предлагат най-доброто качество на живот. Те са принудени да намаляват други разходи, за да платят високия наем. Резкият скок на цените на наемите подкопава и почти неутрализира усилията на правителството за увеличаване на доходите и покупателната сила на домакинствата.

Средният месечен наем за голяма част от имотите достига 600-800 евро, което при средна заплата от 1000 евро се равнява на 60%-70% от доходите, често без да вземат предвид критерии при определянето на цената като възраст, състояние и удобства на имота, квартал, площ.

Подобряването на нагласите за икономика и ускоряването на растежа засилват психологията на собствениците и те смятат, че могат да повишат цената на пуснатия на пазара имот с 20% до 30% само за няколко месеца.

„Неотдавна отдадохме под наем апартамент на втория етаж с площ от 100 кв. м, построен през 2008 г., за 700 евро на месец. Преди кризата подобен имот се отдаваше под наем на цена между 500 и 550 евро“, казва Лефтерис Потомианос, ръководител на агенцията за недвижими имоти Potamianos Real Estate Group и председател на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти от Атина-Атика. По същия начин апартамент от 80 кв. м в Колонаки бил отдаден под наем на цена от 1200 евро на месец спрямо 900-1000 евро преди кризата.

Картината се потвърждава и от публикуваните обяви. Според данните на онлайн платформата Spitogatos през последните месеци цените на имотите под наем в област Атика са нараснали с до 30%. Апартаментите под наем в центъра на Атина са поскъпнали с 25,2% на годишна основа.

По време на финансовата криза, особено от 2011 до 2015 г., цените на наемите в Атина намаляха средно с 40 на сто. Това беше последвано от двегодишен период на стабилност преди началото на възстановяването благодарение на постепенното увеличаване на търсенето и подкрепата от апартаментите за краткосрочен наем. През последните три години средният ръст на наемите в Атина достигаше 25% въпреки значителните разлики между отделните квартали.

Резкият ръст на наемите се дължи на редица фактори – освен подобрената психология на собствениците има и други обективни причини, които оправдават по-високи цени, но не и регистрирания бърз ръст. „Явно е, че има далеч по-голямо търсене на жилища под наем в сравнение с годините преди кризата. Тогава повечето хора избираха решение с ипотечен кредит и придобиването вместо наемането на жилища. Днес картината се променя, тъй като много малко домакинства могат да си осигурят необходимото финансиране за закупуване на дом“, казва Потамианос.

Въпреки това според него „има и значителен недостиг на предлагане на налични имоти под наем по редица причини. На първо място много имоти са изтеглени от пазара, защото банките са си възвърнали собствеността върху тях“. Някои апартаменти са били използвани като гаранция за необслужвани ипотечни кредити. Те вече не са на пазара или защото са били предложени на търг, или защото банките са ги купили на търга и все още не са ги върнали на пазара. В тази категория попадат десетки хиляди домове. Хората, които са живели в тях, сега в повечето случаи обитават имоти под наем, засилвайки още повече високото търсене.

Други 15-20 хил. апартамента в Атика са били превърнати в жилища за краткосрочен наем, като 80%-85% от тях се намират в центъра на Атина. Също така някои от тези имоти, използвани чрез онлайн платформи, до неотдавна не са били апартаменти, а офиси, складове, индустриални имоти, които просто са били преустроени за смяна на предназначението. Поради това те не са намалили броя на предлаганите апартаменти под наем.

Потамианос допълва, че друг значителен фактор са жилищните програми за мигранти на неправителствени организации. „Възможно е дори още повече апартаменти да са поглъщани по този начин, отколкото обявените в интернет жилища за краткосрочен наем, тъй като тези програми обхващат хиляди имоти, често цели структури в различни точки на столицата“, казва той. Например, в момента тече програма за намирането на 400 подобни сгради около Атина, в които да бъдат настанени мигранти.

Въздействието от подобни програми върху пазара беше подчертано неотдавна и от Федерацията на собствениците на имоти, която съобщи, че строителната дейност се е свила с 95% през последните десет години, задълбочавайки проблема с недостатъчното предлагане. Липсата на нови имоти може да е била необходима на пазара по време на кризата, когато празните жилища се равняваха на 20% от наличностите, но днес нуждите се променят и водят до недостиг.

Освен това много имоти бяха закупени през последните години, главно от китайски инвеститори и компании, които сега ги отдават под наем под формата на инвестиционен продукт. Цената на наема на подобни имоти се увеличава, за да гарантира по-висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още