Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемите на жилища в ключови европейски градове достигат тавана си

Барселона и Мадрид са градовете в Европа с най-силен ръст на наемите през първото тримесечие

Наемите на жилища в ключови европейски градове достигат тавана си

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите за студиа, апартаменти и стаи в европейските градове продължават да растат, но повишението започва да се забавя, като нивата на ръста са се снижили през първото тримесечие на 2019 г., сочи индексът на Housing Anywhere, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Барселона и Мадрид отбелязват най-големия ръст на цените на наемите, но като цяло наемите в ключовите европейски столици изглежда са достигнали тавана си, показва индексът.

Авторите му отбелязват, че повишаването на цените на наемите следва нарастващия недостиг на налични имоти под наем, увеличаващата се конкуренция сред международните студенти и млади специалисти за намиране на подходящо жилище и по-големия брой предлагани луксозни апартаменти на по-високи цени.

Още по темата
Всички пазари отбелязват тенденция към повишаване на наемите през първите три месеца на 2019 г. за отделни стаи, студиа и едностайни апартаменти. Повишението е най-осезаемо при едностайните апартаменти в Барселона (+7,8%) и за студиа в Мадрид (+7,79%).

Двата испански града обаче все още са сред големите европейски центрове с най-ниски цени на жилищата под наем, но наваксват със силен ръст в сравнение с останалите градове на континента през последното тримесечие.

В Барселона е отчетено значително повишение на наемите за едностайни апартаменти през последната година. Средният месечен наем е достигнал 1228,58 евро през първото тримесечие на 2019 г. спрямо 1111,61 евро в началото на 2018 г.

Макар че наемният пазар в Мадрид изглежда се стабилизира като цяло, наемите на студиа са нараснали със 7,79% до средно месечно равнище от 818,23 евро, а тези на апартаменти са се повишили с 2,31% до 1097,52 евро.

Берлин е отбелязал третото по големина повишение на наемите на едностайни апартаменти с ръст от 6,91% през последната година, с което средната цена за месец е достигнала 1096,38 евро. Както при Мадрид и Барселона, първото тримесечие на 2019 г. бележи по-силен ръст, отколкото предходното тримесечие, когато наемите на едностайни апартаменти нараснаха с 3,8%.

Сред градовете, включени в индекса, Брюксел записва най-малък общ ръст. Цените на частни стаи в града са отбелязали най-голямо повишение с 8,96%, докато средният наем на апартаменти се е увеличил до 920,17 евро, или ръст с 2,03%.

Авторите на доклада отбелязват, че в Брюксел високите наличности на жилища и гъвкавото отношение на местните власти към проектите в строеж гарантират стабилен наемен пазар както за наемателите, така и за собствениците.

Милано е най-достъпният град в Европа по отношение на наемите. Цените на наемите на частни стаи са се повишили с 4,63% през последното тримесечие, но като цяло изглежда се приближават към плато. Средните наеми в Милано са достигнали 1137,05 евро за едностаен апартамент, което е повишение само с 0,24% спрямо миналата година.

На другия полюс е Ротердам, където наемите на апартаменти са най-високи в Европа. Те са се повишили с още 2,87% през първото тримесечие на годината и са достигнали средно 1262,27 евро на месец. Частните стаи обаче са относително евтини, като цените им са се повишили само с 0,25% през последното тримесечие до средно 530,53 евро.

„Холандският наемен пазар и специално Ротердам осигуряваха една от най-високите доходности през последните няколко години и се очаква тази тенденция да се запази, но местните власти трябва да се възползват от възможностите от гледна точка на зониране, промяна на предназначение и ново строителство, за да преодолеят настоящия недостиг на жилища“, посочват авторите на индекса.

Във Виена наемът на студио се е повишил с 8,66% през последното тримесечие, с което средният месечен наем е достигнал 761,93 евро, а средният наем за едностаен апартамент достига 911,35 евро.

„През последните няколко години наемният пазар в града регистрира голямо търсене от чужденци и чуждестранни студенти, които пристигат във Виена, за да учат или работят. Градът преживява и ръст на туризма, който е една от причините местните власти да разработват в момента ново законодателство относно регулирането на краткосрочното отдаване под наем на частни жилища чрез Airbnb“, отбелязват авторите на доклада.

Според Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на Housing Anywhere, въпреки че средните цени на наемите са се повишили през последната година, тенденцията е за приближаване на тавана на цените.

„Все още не сме достигнали върха, но повишението изглежда се забавя. Това забавяне обаче не е предизвикано от ръст в броя на предлаганите апартаменти, студиа или стаи, а е просто индикация, че наемателите не са склонни да плащат повече от настоящите пазарни наеми“, отбелязва той.

„Все още има неотложна нужда от решения за увеличаване на броя на предлаганите апартаменти и студиа за разрешаване на съществуващия в цяла Европа проблем с жилища за студенти и млади специалисти“, допълва Сийлман.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новозапочнатите жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец