Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемите на жилища в повечето европейски градове се повишават

Най-голямо е увеличението при едностайните апартаменти под наем в Барселона и Мадрид

Наемите на жилища в повечето европейски градове се повишават

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата под наем във всички големи европейски градове, популярни сред студентите, отбелязват годишен ръст през четвъртото тримесечие, показва анализ на жилищната платформа HousingAnywhere, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Индексът на платформата за наемите в Европа включва данни за обзаведени частни стаи, студиа и едностайни апартаменти в Барселона, Берлин, Брюксел, Мадрид, Милано, Ротердам и Виена. Повишаването на цените на наемите се дължи на растящия недостиг на налични имоти за отдаване под наем, засилващата се конкуренция сред чуждестранните студенти и млади служители за намиране на подходящото жилище и на по-луксозните апартаменти, които се предлагат на високи цени.

Всички пазари отбелязват повишаване на наемите през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година. Ръстът е най-чувствителен при едностайните апартаменти под наем в Барселона (8,7%) и Мадрид (6,27%), а Виена е на последно място с общо повишение от едва 0,68%.

Още по темата
Мадрид и Барселона все още са сред градовете с най-ниските наеми в Европа, а Милано е сред градовете с най-високи наеми. Това показва, че пазарите в Европа се изравняват по равнище на наемите, въпреки че все още има значителни разлики. Виена е сред изключенията с относително ниски цени на наемите и най-малкото покачване на цените в Европа.

“Търсенето на жилища под наем в момента изпреварва предлагането в много популярни градове за чужденци. Растящият брой чуждестранни студенти и млади служители, които често търсят сходен подслон, доведе до липса на достъпни жилища за тези групи“, коментира Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на HousingAnywhere.

“Необходима е по-добра координация между търсенето и предлагането, така че чужденците да могат да намират по-лесно подходящото жилище, а собствениците на имоти да получат максимална възвръщаемост от дома си“, допълни той.

Въпреки че част от недостига на предлагане ще бъде компенсиран с новопостроените жилища в идните години, много е вероятно той да се запази в особено популярните градове. Наемите вероятно ще продължат да растат, така че е необходимо по-голямо предлагане, за да се предотврати балон на цените, който да направи невъзможно за студентите и младите служители да намерят подходящо жилище в чужбина в централните квартали на градовете и в близост до университетите.

“Важно е градовете да възприемат дългосрочен подход към пазарните развития и да предприемат действия. С осигуряването на повече жилища в централните части на градовете растящото търсене на стаи, студиа и апартаменти може да бъде задоволено. Така пазарът ще стане по-балансиран с достатъчно и достъпни жилища“, отбелязва Сийлман.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на наемите в Ню Йорк достигнаха исторически връх