Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемите на първокласни офисни площи в Европа растат за пета поредна година

В същото време свободните площи в централните бизнес квартали в европейските градове достигат най-ниското си ниво в историята

Наемите на първокласни офисни площи в Европа растат за пета поредна година

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите на първокласни офисни площи в Европа са нараснали средно с 6% през 2017 г., което е пета поредна година на растеж, и не сигнализират забавяне за следващите поне три години. Това става ясно от доклад на консултантската компания Savills, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

От 2010 г. насам наемите на първокласни площи в централните бизнес квартали на европейските градове растат постоянно с 2,4% годишно на основните пазари и с 5,4% годишно в скандинавските страни, показва изследването.

Наред с растящите цени на наемите свободните площи в централните бизнес квартали в европейските градове са на най-ниското си ниво в историята през третото тримесечие на 2017 г. и достигат средно ниво от 6,6%. Това означава, че наемателите имат много ограничен избор на висококачествени площи.

„След поне четири години на растящо търсене и предпазливи условия за кредитиране на новото строителство наличните офис площи се свиват“, казва Ери Мицостергиу, директор на отдел „Европейски изследвания“ в Savills.

„В резултат на това от дълго време тези условия са много благоприятни за собствениците на висококачествени сгради в европейските градове, но са много лоши за наемателите, които се конкурират за ограничените наличности и трябва да се справят с растящите разходи“, допълва той.

Още по темата
Днес в много европейски градове наемите на първокласни офис площи са значително по-високи, отколкото преди пика на световната финансова криза през 2007 г. Сред тях са Стокхолм (ръст с 49%), Берлин (35%), Осло (26%), Мюнхен (16%) и Лондон (14%).

„Икономиката на тези пазари направи преход от възстановяване към бърз растеж и на фона на прогнозите за силен ръст на БВП в идните няколко години трайното разрастване на бизнеса ще доведе до повишаване на наемите в централните бизнес квартали в Европа“, казва Матю Фицджералд, директор на отдела за европейските наематели в Savills.

Консултантската компания е анализирала и общото количество площи в строеж за 2018 и 2019 г. в централните бизнес квартали в Европа, което достига близо 10,5 млн. кв. м и на база дългосрочното средно равнище отговаря на темповете на усвояване за една година.

Натискът за повишаване на наемите на първокласните офис площи в централните бизнес квартали ще се запази, тъй като е необходимо известно време за балансирането на търсенето и предлагането. За 2018 г. Savills прогнозира среден годишен ръст на наемите от 2,5%. Но в Осло, Мадрид, Барселона и Копенхаген годишният растеж на наемите вероятно ще надхвърли 4% и има известни спекулации за това как високите наеми ще се отразят на някои от тези пазари.

„Наемателите разширяват площта си и конкуренцията за наемане на най-добрите таланти тласка търсенето на първокласни офис площи в централните бизнес квартали. За ключовите индустрии надпреварата за привличане на най-подготвените служители взе превес над притесненията за разходите, свързани с локацията“, казва Фицджералд.

„Тази тенденция вероятно ще се запази, ако не видим нов спад на настроенията сред бизнеса в Европа и имотните разходи не станат отново твърде голямо бреме в счетоводния баланс на компаниите“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Прогнозите за британския жилищен пазар са най-песимистичните от 20 г. насам