IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Дубай изпреварват ръста на доходите

Зачестяват съдебните спорове между собственици на имоти и наематели

11:47 | 18.11.13 г.
Наемите в Дубай изпреварват ръста на доходите

Сара Ел-Саид се мести за четвърти път, откакто пристига от Ню Джърси в Дубай през 2008 г., пише Bloomberg. Майката на две деца и съпругът ѝ плащат с 43% повече за подобен апартамент, след като са принудени да напуснат предишното си жилище заради неразбирателство с хазяите по условията на новия договор за наем.

"Това е лудост", казва Ел-Саид, която плаща по 2 400 долара месечно за апартамент на изкуствения остров Палм Джумейра. "Човек трябва да се мести на всеки две години. Постоянно се чувстваме несигурни и сякаш зависим от милостта на хазяите, които само мислят как да изкарат повече пари", посочва тя.

Повишението на наемите и конфликтите, съпътстващи този процес, се засилват все повече в града с население от около 2,2 млн. души, разтърсвайки работната ръка, която се състои основно от чужденци. Покупката на жилище вече е по-трудна заради ограниченото кредитиране от началото на тази година.

По данни на Jones Lang LaSalle за последната година наемите на апартаментите са се увеличили с 15%, а тези на еднофамилните жилища - с 14%. В същото време заплатите на заетите в частния сектор в Обединените арабски емирства са нараснали с 5,6%, според изслеване, проведено от консултантската компания от Ню Йорк Mercer LLC.

Султан Бин Меджрен, генерален директор на Поземлената агенция в Дубай, през септември заяви, че съдебните спорове, свързани с наеми, са скочили от началото на цикъла на съживяване на местния пазар на имоти. Регулаторният орган обяви, че ще създаде трибунал за този вид спорове, за да опрости начина, по който се разглеждат подобни дела и да удвои капацитета за разглеждането им до около 250 случая месечно.

В момента средният наем на вила с три спални в Дубай е близо 58 000 долара годишно. Наемите варират от 45 500 долара до 92 000 долара в зависимост от качеството и местоположението, според Cluttons LLC.

Наемите в Дубай се покачват от началото на тази година на фона на очакванията, че правителството ще засили мерките си за охлаждане на пазара на жилища в емирството. Ипотечното кредитиране през първото тримесечие отчете застой, след като централната банка на Обединените арабски емирства заяви, че ще ограничи размера на ипотеките.

Споре Крейг Плъм от Jones Lang LaSalle ограниченията на пазара ще принудят повече хора да живеят под наем. Това прави имотите, които са завършени и отдадени под наем, по-атрактивни за инвеститорите.

Собствениците на жилища под наем в Дубай вече се радват на доходност, която е два пъти над средната за света.

Около 80% от населението на Обединените арабски емирства се състои от чужденци. Жителите на Дубай са от 200 държави, а повечето инвеститори в имоти са от Индия, Пакистан, Иран, Русия, Централна Азия, Европа, Близкия Изток и Северна Африка. През 2012 г. строителството е било най-голямата индустрия, като на нея са се падали 26% от работните места. Следват търговията и производството, а на трето място се нареждат имотите и свързаните сектори.

Юристи обясняват, че местните закони позволяват цените на наемите да бъдат повишавани с 5 до 10%. Обикновено конфликтите възникват, когато собствениците се опитат да накарат наемателите да напуснат, за да постигнат по-голямо увеличение. Собствениците са задължени да информират наемателите за евентуалните си планове за повишаване наема най-малко три месеца преди изтичането на договора за наем, като ако решат да ги накарат да го напуснат, те трябва да посочат оправдателна причина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още