IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Германия растат и през 2019 г.

Въпреки това растежът на наемните цени забавя темпото си

13:13 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През първата половина на годината наемните цени на апартаменти в Германия са се повишили с 4,4 процента на годишна база до средно 8,70 евро на квадратен метър. Това става ясно от анализ на Федералния институт за строителни, градски и пространствени изследвания (BBSR). Така излиза, че увеличението на наемите все пак се забавя: през първата половина на 2018 г. ръстът беше още по-висок – с 5,4 процента.

В градовете с повече от половин милион жители средният наем (без цените за вода, парно и т.н.) при нови наематели на рекламирани в сайтове апартаменти през първата половина на годината възлиза на средно 11,65 евро на квадратен метър, показва проучването. Мюнхен остава лидер с 18,20 евро на квадратен метър, следван от Франкфурт на Майн (14,21 евро) и Щутгарт (13,87 евро). "В пет от седемте най-големи германски градове увеличението се забавя - особено ясно е забавянето в Мюнхен и Хамбург", пишат авторите от BBSR.

В метрополисите Мюнхен, Щутгарт и Франкфурт / Рейн-Майн наемите все още са над средното ниво и в по-широкия диаметър, а в районите на Дюселдорф / Кьолн / Бон и Берлин наемателите плащат само в близката околност повече от средното ниво за страната. В по-далечните райони обаче анализът разкрива и средни наеми от под пет евро на квадратен метър.

BBSR е анализирала обяви на платформи за недвижими имоти и в уебсайтовете на всекидневници. Взети са предвид необзаведени апартаменти с големина между 40 и 130 квадратни метра, без допълнителните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още