Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Наемите в САЩ наваксват изоставането, но не и в големите градове

В Сан Франциско действителните наеми през юни 2021 г. все още са с 16% под прогнозите преди пандемията

Наемите в САЩ наваксват изоставането, но не и в големите градове

Снимка: Bloomberg LP

След началото на първите блокади заради COVID-19 в САЩ миналата година цените на наемите в Сан Франциско започнаха да се сриват. До декември цените намаляха с 35% на годишна база, тъй като хората, които можеха да работят от разстояние, се установиха в по-малки градове и близки околности, пише Bloomberg.

Повече от година по-късно разликата в града между действителните цени на наемите и прогнозираните цени на наемите преди пандемията, или как щяха да изглеждат цените, ако следваха историческия си ход, остава най-голямата в страната, сочи ново изследване на имотната компания Apartment List.

В Сан Франциско действителните наеми през юни 2021 г. са все още с 16,2% под прогнозите преди пандемията. Същата тенденция се наблюдава и на останалите 21 най-големи и най-скъпи жилищни пазара в САЩ, сред които Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сиатъл.

На национално равнище обаче тенденцията е различна – пропастта между действителните и прогнозните цени намаля за първи път през май, коментира Роб Уарнок, старши анализатор в Apartment List и един от авторите на изследването.

„Май 2021 г. е първият месец, в който цените на наемите наваксаха изоставането си от очакванията“, отбелязва Уарнок в доклада. Средната цена на наемите на национално равнище е била 1189 долара, малко над прогнозираната цена от 1185 долара. А миналия месец тенденцията се затвърди.

Уарнок изчислява прогнозираните цени преди пандемията, като използва исторически данни за наемите и допуска, че ако пандемията не се беше случила, цените щяха да продължат да се развиват по същия начин като преди нея.

Резултатът показва колко бързо градовете се връщат към числата преди COVID, след като почти всички преживяха „пандемична оценка“, определена от Apartment List като спад на наемите с от 1% нагоре под сезонните прогнози между април и декември 2020 г.

Отделните градове се различават по начина, по който са преживели пандемична оценка, като същото важи и за темпа, с който се завръщат към равнищата преди пандемията.

Още по темата
След като намаляха през 2020 г., цените на наемите скочиха на национално равнище в началото на 2021 г., съобщава Уарнок. В повечето анализирани американски градове, или 53 от 83, реалните цени на наемите сега са сходни с прогнозите преди пандемията. Такъв е случаят с Атланта, например, както и Сакраменто, щата Калифорния, и Индианаполис, щата Индиана. А от 21 града, които все още имат по-ниски наеми, три града сега почти напълно са заличили разликата между реалните цени на наемите и прогнозираните цени.

Докладът определя и трета група от девет града, които не са преживели пандемична оценка. Сред тях са Тъксън, щата Аризона, и Тулса, щата Оклахома. „Свободните площи са голям индикатор защо някои градове отчитат голям спад на цените, а други – не“, казва Уарнок.

В Сан Франциско или Бостън свободните площи нараснаха бързо през 2020 г., водейки до спад на цените. „В Тулса и Тъксън обаче свободните площи не се увеличиха рязко и затова те не отчетоха голям спад на цените на наемите дори в най-лошия период от пандемията“, отбелязва той. „А през 2021 г. свободните площи намаляват и стимулират особено бърз ръст на цените на наемите“, допълва анализаторът.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са най-скъпите и най-евтините места за покупка на имот в Гърция?