IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в САЩ отбелязват първи годишен спад от над шест години

В 12-те месеца до септември наемите са се понижили на над половината от 35-те най-големи пазара в страната

12:57 | 24.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите на жилища в САЩ са намалели на годишна база през септември за първи път от над шест години, сочи последният индекс на имотната компания Zillow, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Средният наем отвъд океана е достигнал 1440 долара, което е спад с 0,2% спрямо септември 2017 г. Това означава, че ръстът на цените на наемите се забавя за седми пореден месец, а на годишна основа отбелязва първия си спад от юли 2012 г.

Индексът сочи още, че ръстът на цените на наемите е достигнал своя пик от 6,6% през юли 2015 г., а в 12-те месеца до септември наемите са отбелязали спад на над половината от 35-те най-големи пазара в страната.

Най-голямо понижение на наемите е отчетено в Портланд от 2,7%, следван от Сиатъл с 2,2%. Но в Ривърсайд, щата Калифорния, наемите са нараснали с 3% на годишна основа. 

Ръстът на цените на жилищата също се е забавил през септември до 7,6% на годишна основа и са достигнали средно равнище от 220 100 долара спрямо 7,8% през август. Но на шест от най-големите пазари в страната цените на жилищата постигат двуцифрен годишен ръст.

На първо място е Сан Хосе, където средната цена на жилищата е нараснала с 20,9%, но това е забавяне спрямо годишния ръст от 25,4%, регистриран през юни. За сметка на това цените на жилищата във Вашингтон са отбелязали най-слабия си годишен ръст от 3,7%.

Zillow отбелязва, че макар забавянето на ръста на цените на жилищата да е от полза за купувачите на първо жилище, това се случва в момент, когато лихвите по ипотеките постигат силно повишение от началото на годината. По-високите лихвени проценти са елиминирали голяма част от ползите от забавянето на ръста на цените на жилищата, тъй като вноските по ипотеките за жилище на средна цена са нараснали над два пъти в сравнение с цените на жилищата.

„Данните са още един сигнал, че жилищният пазар се насочва към по-нормално развитие и устойчивост след треската в последните три години“, коментира старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„Въпреки че ръстът на цените на жилищата се забавя, те са по-скъпи от всякога, което затруднява купувачите на първо жилище да спестяват за първоначална вноска, за да навлязат на пазара. Жилището играе основна роля във финансите на мнозина, но за хората, които вече живеят в собствено жилище с фиксирана лихва по ипотеката, негативните последици са минимални“, подчертава той.

Броят на жилищата за продажба е намалял с 1,9% през септември, което е 44-и пореден месец на намаляване на наличностите. Но това е най-малкият годишен спад от началото на 2015 г., което е още един сигнал, че жилищният пазар се охлажда спрямо трескавия темп в последно време.

Около две трети от най-големите пазари в САЩ отчитат повишаване на наличностите, включително някои горещи пазари в последно време като Портланд, Сиатъл и Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още