IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият украинец купи вила на Френската ривиера за 200 млн. евро

Имението беше обявено за продажба от италианската компания Campari Group миналата година

11:56 | 28.01.20 г. 1
<p>
	Villa Les C&egrave;dres от XIX век е принадлежала на белгийския крал Леополд Втори. <em>Снимка:</em>&nbsp;<em>Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Villa Les Cèdres от XIX век е принадлежала на белгийския крал Леополд Втори. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Украинският милиардер Ринат Ахметов е купил вила за 200 млн. евро на Френската ривиера от Campari Group и стана поредният свръх заможен човек, който влага пари в недвижим имот, съобщава Financial Times.

Покупката на имението Palladian от XIX век и ботаническите му градини, която била осъществена чрез компанията на Ахметов, се прибавя към портфейла му с имоти, включващ вече апартамент в Лондон за 137 млн. паунда (162 млн. евро), един от най-скъпите апартаменти във Великобритания.

Ахметов е син на миньор от източната област Донецк, който се превърна в най-богатия олигарх в Украйна със състояние от 6,7 млрд. долара според списание Forbes.

Чрез компанията си System Capital Management той притежава дял в минната и стоманена компания Metinvest Group, а подразделенията й се простират в енергетиката, инженеринга, финансите, търговията на дребно, недвижимите имоти и футболния клуб Шахтьор Донецк. Вила Вила

Компанията на Ахметов купила имението Villa Les Cèdres в Сен-Жан-Ка-Фера, след като италианската компания за напитки обяви продажбата му миналата година.

Сделката е била потвърдена пред FT от запознат източник. Компанията на Ахметов е отказала да съобщи дали той ще използва вилата като частна резиденция.

„Инвестиционната компания SCM Holdings Limited обявява придобиването на имотен актив, Villa ‘Les Cèdres’ (Франция), от Campari Group. Компанията гледа на актива като на дългосрочна инвестиция”, се казва в съобщението.

„За SCM Holdings Limited недвижимите имоти са ключова област за инвестиции в Европа и Северна Америка наред с минния сектор, металургията, енергетиката, медиите и транспорта“, се допълва в съобщението.

Имението Villa des Cèdres с площ от 1670 кв. м е построено през XIX век, а по-късно е разширено за създаването на „една от най-красивите ботанически градини в света“, както отбеляза Campari Group миналата година. Пищният дом е принадлежал на белгийския крал Леополд Втори, след което е продаден на семейство Марние-Лапостол, създателите на ликьора Grand Marnier.

Davide Campari-Milano, която произвежда едноименния аперитив наред с още около 50 напитки, съобщи миналия август, че е постигнала първоначално споразумение за продажбата на вилата за 200 млн. евро на неуточнен купувач за личноползване. Първоначално консултантската компания Savills пусна имението на пазара на цена от 350 млн. евро. Вила Вила

Италианската компания придоби имението с 14 спални и земя от 141 декара в рамките на придобиването на Société des Produits Marnier Lapostolle през 2016 г.

Ахметов стана известен, след като придоби стоманени и минни активи в Украйна в началото на новия век. Той живееше в Донецк, Източна Украйна, когато подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха боеве с украинските сили там през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 4 години
Дали ще се съгласи да даде вилата да построя кооперация на нейно място срещу 3 апартамента и 3 гаража?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още