Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света забавя инвестициите в имоти

Норвежкият фонд едва ли ще достигне прага за вложения в недвижимости от 7% от активите

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света забавя инвестициите в имоти

Снимка: FreeImages.com

Инвестициите в имоти на норвежкия държавен инвестиционен фонд са записали най-бавния си ръст през миналата година заради пазарната волатилност, съобщава онлайн изданието ipe.com, като се позовава на данни на централната банка на Норвегия, която управлява фонда.

През 2016 г. фондът е инвестирал 19,1 млрд. норвежки крони в непублични имотни активи, което е с над 50 на сто по-малко спрямо вложените 40 млрд. норвежки крони година по-рано.

Повечето от сделките с недвижимости на фонда през миналата година са реализирани през втората половина на годината предвид несигурността през първото полугодие около референдума за Brexit.

Норвежката централна банка отчита, че доходността от инвестициите в имоти все още е значително по-висока в сравнение с доходността от държавните облигации на стратегическите за инвестиционния фонд пазари.

Номиналните цени на имотните активи обаче са високи и институцията очаква обрат при доходността.

Що се отнася до някои продажби на имоти, които фондът осъществи през миналата година, централната банка посочва, че въпреки, че те са били придобити с дългосрочни цели, продажбата им е била най-доброто решение предвид високите цени.

Пазарната стойност на имотите собственост на инвестиционния фонд се е увеличиба до 191 млрд. норвежки крони от 180 млрд. норвежки крони година по-рано и 106 млрд. норвежки крони към края на 2014 г.

Изданието припомня, че преди повече от година правителството на Норвегия увеличи „тавана“ на инвестициите в имоти на държавния инвестиционния фонд до 7% от активите. Още преди няколко месеца обаче централната банка обяви, че делът на инвестициите в имоти на фонда едва ли ще надвиши много границата от 5% от активите заради пазарни рискове.

За периода 2015 – 2016 г. експозициите към сектора на имотите на фонда са нараснали със само 0,1%.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новото летище в Истанбул - между ислямската традиция и футуризма